Rör i Roxen

Om rören läggs i Roxen är chansen till nyetablering utefter ledningen minimal, skriver BERNT CARLSSON, husägare i Roxenbadenområdet.

Linköping2009-06-23 10:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ska läggas rör i Roxen. Friskt vatten i den ena riktningen och avloppsvatten i den andra.

Det ska anläggas pumpstationer vid Berg och Flemma, vid Sandvik, Korsvik eller Roxenbaden. Någon ny uppfinning tros kunna klara oss från eventuella katastrofer, vilket skett vid andra liknande anläggningar. Bufferttankar behövs för att trygga tillförsel om eventuella stopp sker under sommaren när solen skiner, sommargästerna är många och Tekniska verkens personal är på semester. Kommer det att fungera? Detta är i alla fall den billigaste lösningen för Roxenbadenområdet...

Kan man fordra ett längre och större perspektiv av kommunens politiker? Går det att tänka miljömässigt, socialt och ekonomiskt samtidigt? Går det att ha några årtiondens framförhållning?

Om nu en ledning ska dras finns ju alternativet att göra det utefter vägen. Då kommer man nära den bebyggelse som redan finns i Kungsbro, Fruktåker, Flemma, Sörby, slottet/kyrkan, Stjärnvallen. Nyetableringar blir lättare när vatten och avlopp är ordnat och på det sättet blir det flera som delar den ekonomiska bördan.

Och när man nu ändå gräver kan man passa på att samtidigt stoppa ner en bredbandskabel.

I anslutning till ledningen kan man anlägga cykelväg. Närboende, turister på kanalsemester och Roxenruntcyklister kan då färdas utan fara för livet.

Varför är anslutningsavgifterna olika inom kommunen? Med lika avgift skulle mycket vara vunnet och kommunens perifera delar gynnas. Vill politiker att hela kommunen ska leva eller är det Sveriges vackraste centrum som gäller?

I samma fråga ryms också närheten till dagligvaror. Vi behöver ju något i magen, innan rören kan användas. Ska alla kommunens invånare resa till Tornby, för att köpa mjölk, ost och bröd?

Kan politiker påverka livsmedelskedjornas etablering? Ica, Coop och Willys finns i området. Om dessa hade haft press på sig att sälja sina dagligvaror för sitt inköpspris till handlare i kommunens ytterområden eller etablera en närbutik där, så skulle också landsbygden leva. Då skulle Hasse och jag träffas vid Sandviks affär. Vi skulle kunna prata lite om livet och inte lägga tid, bensin och koldioxid på resvägen till Tornby.

Är detta frågor, som kan diskuteras av dagens politiker eller måste nya ta vid?

Bernt Carlsson

Läs mer om