Linköpings Folkets park är fantastisk och erbjuder unika möjligheter till arrangemang. Därtill har den höga kulturhistoriska värden. Bevaras inte parken intakt kan inte arrangemang som till exempel Studentorkesterfestivalen och Linköpings folkmusikfestival genomföras på samma sätt som i dag.
För båda krävs nämligen ett stort inhägnat område.
SOF kräver stora ytor där tillfälliga scener och öltält får plats. Höjdpunkten, Concerto Grosso, äger rum i Teatern som nu hotas av flytt till Gamla Linköping. Planer finns också på att minska parkens yta och bygga bostäder. Kommer man därefter att tillåta musiker och publik att vara högljudda fram till klockan tre på natten?
På senare år har Linköpings folkmusikfestival, som arrangeras varje oktober, seglat upp som en av Sveriges största folkmusikfestivaler. Hit reser människor från hela Sverige för att dansa, lyssna på musik och spela. Bortsett från sommarens alla arrangemang är festivalerna i Linköping och Umeå det största som händer inom folkmusiken i Sverige. Den som besöker festivalen kan njuta av musik från tre scener inne i Cupolen samtidigt som det spelas i Teatern och dansas i dansrotundan och Gula paviljongen.
Till sist måste även parkens höga kulturhistoriska värden nämnas. Vi har en genuin Folkets park som utvecklats under många decennier, vilka satt avtryck i form av byggnader som Teatern, Gula paviljongen och Cupolen; samtliga med sin tidstypiska arkitektur. Parken i sig med sina planteringar, grusgångar och träd har naturligtvis också höga kulturhistoriska värden.
För att teatern ska komma till sin rätt måste den ligga kvar på sin nuvarande plats och i sitt nuvarande sammanhang. Utanför denna kontext, det vill säga i Gamla Linköping, har teaterbyggnaden inte alls samma kulturella värde.
Och vad är planerna för Gula paviljongen?
Magnus Olert