Lukas Moodyssons film "Lilja 4-ever" visar den hänsynslösa verklighet som människohandel för sexuella ändamål skapar. När filmen hade premiär 2002 mötte en chockad europeisk publik en 16-årig tjejs tragiska öde i händerna på ett trafficking-nätverk. Sju år har gått och problemet kvarstår. Bedömningar gör gällande att flera hundratusen människor utsätts för människohandel (trafficking), inklusive tvångsarbete, inom EU.
Människohandel iscensätts av maffiagrupper som inte bryr sig om nationsgränser. Därför måste EU:s medlemsländer samarbeta för att bekämpa den grova, organiserade brottsligheten. EU arbetar med detta, dels genom att underlätta utbyte av information mellan polis och åklagare i olika medlemsstater, dels genom rambeslut som lägger fast ramar för medlemsländernas lagstiftning, bland annat minimistraff för vissa gränsöverskridande brott. EU:s rambeslut om bekämpande och förebyggande av människohandel håller på att breddas och skärpas. Det är ett viktigt dokument för att slå tillbaka mot den organiserade brottslighetens mest brutala former och innehåller bland annat krav på EU-länderna att ha minst vissa straffsatser för människohandel.
Tydligare rättigheter, bättre skydd och mer stöd till offer för trafficking är det nya rambeslutets kanske viktigaste delar. Samtliga medlemsländer förbinder sig att ge offren såväl rättsligt stöd som vittnesskydd och hälsovård inklusive psykologhjälp. I rambeslutet sätts en europeisk standard för att motverka att rättegången blir ett ytterligare övergrepp.
Sverige är ett föregångsland i bekämpandet av trafficking. Regeringen har tillfört brottsbekämpande myndigheter 75 miljoner kronor under två år för att de ska förstärka insatserna. Regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål innehåller 36 åtgärder för att bekämpa trafficking och utveckla stödet till offren, till exempel bättre behandlingshem och skyddat boende. Länsstyrelsen i Stockholm får från och med april 2009 ytterligare 5 miljoner för att på nationell nivå genomföra insatser för att personer utsatta för prostitution ska kunna återvända till sina hemländer. Totalt ger handlingsplanen 210 miljoner under en treårsperiod.
Det är viktigt med ett aktivt arbete mot människohandel, både på europeisk och på svensk nivå. Oppositionen tvekar tyvärr ofta, när regeringen arbetar för att utöka samarbetet mellan polisen i de olika EU-länderna. Regeringen och Moderaterna i Europaparlamentet är tydliga med att kampen mot den organiserade brottsligheten är en av EU:s viktigaste uppgifter. Vad anser oppositionen?
Rambeslutet och utvecklat polissamarbete ger, tillsammans med nationella handlingsplaner, Sverige och Europa goda förutsättningar att bekämpa människohandeln, men mer måste göras. Vi behöver ditt stöd i EU-valet den 7 juni och i riksdagsvalet 2010, för att trappa upp kriget mot maffian i hela EU.
ANDREAS NORLÉN
ANN-CATHRINE HJERDT