Ingenstans blir skillnaden mellan alliansens och de rödgrönas jämställdhetspolitik mer tydlig än när det gäller rut-avdraget. De rödgröna vill avskaffa avdraget som de kallar kvinnofälla och pigavdrag. Alliansen ser avdraget som ett sätt att skapa en ny arbetsmarknad och som ett naturligt komplement till rot-avdraget.
Vad har då avdragen haft för effekter på samhället och jämställdheten? För det första låter de båda avdraget oss ägna vår tid åt att göra det vi gör bra och har utbildning för, istället för att varenda kotte skall lägga parkett och tvätta fönster. Avdragen gör oss dessutom rikare, ger fler arbetstillfällen, och färre som jobbar svart och fler som ägnar mer tid åt sina riktiga jobb istället för att leka hantverkare och hålla på med långkok. Dessutom har rut- och rot-avdragen gjort svartjobb mer suspekta. Det tycker vi är alldeles utmärkt. Man ska inte behöva höra folk öppet prata om svartjobb. Anlitar man någon svart ska man åtminstone skämmas för det.
Just rut-avdraget är också en frihetsreform för pensionärer. Nu kan man få hjälp med sådant hemtjänsten inte tar sig an. Nu kan man själv välja vem man släpper in i sitt hem. Som grädde på moset är priserna för det mesta lägre än hemtjänstens.
Men vi ser också rut-avdraget som ett viktigt steg mot ökad jämställdhet. Det måste bli lika fint att bona golv och byta blöjor som att vaxa bilar och byta kamremmar. Att ha ett skatteavdrag som gynnar manliga branscher och missgynnar kvinnliga branscher är inget annat än ren och skär sexism. Finns rot-avdrag måste vi självklart också ha rut-avdrag.
Men framför allt innebär rut-avdraget nya jobb för de människor som är svagast på arbetsmarknaden. Samtidigt ger det bättre möjligheter för alla som har svårt att få tillvaron att gå ihop. Idag är det fler kvinnor som brottas med livspusselsproblem. De rödgröna är inställda på att förändra verkligheten. De problem kvinnor har ska inte lösas utan användas som drivkraft för att revolutionera samhället. Kvinnor ska styras att bli mer karriärinriktade och män ska styras att bli mer familjeinriktade. Med det perspektivet blir en reform som underlättar för kvinnor kontraproduktiv.
Vi menar tvärtom att en av de viktigaste uppgifterna för politiker är att underlätta för människor i deras vardag. Inte att mästra, styra eller manipulera dem. Jämställda är vi när vi har samma värde, friheter, rättigheter och skyldigheter. Det kan hända att hälften av våra sophämtare är kvinnor och hälften av våra barnmorskor män när den dagen kommer, men det är ingen förutsättning. Att arbetsuppgifter värderas lika oberoende av om de oftast utförs av kvinnor eller män, det däremot är en förutsättning för jämställdhet.
HELENA VON SCHANTZ, ORDFÖRANDE FÖR LIBERALA KVINNOR I ÖSTERGÖTLAND (FP), LINDA LUNDQVIST, INGEGERD LINDARÄNG, INGER LORENTZSON, REBECKA GABRIELSSON, STYRELSELEDAMÖTER FÖR LK I ÖSTERGÖTLAND, OCH KARIN GRANBOM ELLISON RIKSDAGSLEDAMOT (FP).