Regeringen har genomfört åtgärder som indirekt rör tillgängligheten för människor med funktionsnedsättning. Man har lyft bort tillgängligheten när den stora diskrimineringslagstiftningen antogs i riksdagen, vilket innebär att bristande tillgänglighet inte längre är diskrimineringsgrundande. Och det spelar ingen roll vem eller vilka som styr för hur tillgängligheten ser ut. Det beror i sin tur på att arbetet för att förbättra tillgängligheten kostar pengar som inte är medtagna i budgeten samt på en lika stor portion okunskap som ovilja att dels ta i frågan och dels fatta beslut som rör tillgängligheten.
För Betty Malmberg och Andreas Gréen (20/8) så var det en socialdemokratisk ledning i landstinget och Östsam - de stora aktörerna inom Östgötatrafiken även när Betty Malmberg började jobba med en mer tillgänglig kollektivtrafik. Det arbete utförde Malmberg med en stor portion kunskap och med ett bra resultat som följd. Och när Andreas Gréen började med sitt arbete inom Linköpings kommun (för att öka tillgängligheten) styrde Socialdemokraterna och Centerpartiet. Eller om det rent av var så tidigt att det bara var Socialdemokraterna som höll klubban. Även när Gréen började med tillgänglighetsarbetet på Vägverket tror jag att det var under Göran Perssons tid som statsminister.
Så vem som har gjort vad för att öka tillgängligheten behöver ingen annan redogörelse än den ovan. Och den redovisar en seger för Socialdemokraterna när det gäller arbetet för att öka tillgängligheten.
Visst ska man se framåt och lägga fokus på framtiden. Och vore det inte för otillgängligheten där jag går på och avså skulle jag åka med expresslinjerna till och mitt arbete. Det finns ju platser för rullstol eller barnvagn i de nya dubbeldeckarna som jag skulle kunna ta.
Peter Gustafsson (S)
Åtvidaberg