S har också präster

Hälften av de ledande S-ledamöterna i kyrkopolitiken är präster. Ändå kritiserar Socialdemokrater Posk för att ha kyrkligt anställda på valsedlarna, skriver ANNA LUNDBLAD MÅRTENSSON, Posk.

Linköping2009-09-19 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Lars Stjernkvist och Mats Ludvigsson (Corren 16/9): I Svenska kyrkan är det i församlingen som beslut om verksamheten fattas. Inom Posk ser vi gärna många nomineringsgrupper och listor också i det lokala valet. Posk anser dock att de som fattar besluten, de förtroendevalda, bör ha ett personligt engagemang och kärlek till kyrkans uppgift. Detta är viktigt då vi vet att minskade intäkter medför krav på att tydliggöra inriktningen av verksamheten och att aktivt prioritera så att församlingen kan vara öppen för alla, möta människor i alla åldrar och de som lever i utsatta livssituationer. För att ta ansvar för beslut behövs både erfarenhet och kunskap, något som är självklart i alla organisationer. Församlingslivet inbjuder självklart alla att ta del av verksamheten och gudstjänsterna, öppenhet och möjlighet till fördjupning erbjuds alla. Självklart kan det leda till ett engagemang som förtroendevald.

I alla nomineringsgrupper finns anställda i Svenska kyrkan engagerade. Det finns i kyrkoordningen bestämmelser om att man inte kan vara förtroendevald i den organisation där man är anställd. Det är bra. S har fem ledamöter i kyrkostyrelsen och presidieposter i de tre nämnderna, av dessa 8 personer är 4 präster. Om S anser detta vara fel borde man först städa i sin egen organisation i stället för att sprida oriktig information om andra.

Nuvarande valsystem är alltför kostsamt, cirka 80 miljoner bara på nationell nivå, valdeltagandet cirka 12 procent är alltför lågt. Fyra val är svårt att hantera och förstå för den enskilde väljaren. Det finns på många håll en brist på kandidater. Nuvarande valsystem bäddar för att de som är förtroendevalda i stift och kyrkomöte inte längre är engagerade i församlingarna, men besluten påverkar församlingarna. Posk vidhåller att ett indirekt valsystem bör återinföras och Sverigedemokraterna därmed motarbetas.

Anna Lundblad Mårtensson

Läs mer om