Så blir Linköping HBT-vänligare

Kommunala HBT-coacher och HBT-certifierade äldreboenden medför ett mer öppet Linköping. Det skriver folkpartisterna REZA ZARENOE, MATTIAS EMANUELSSON och PER-NIKLAS LOWÉN.

Artikelförfattarna menar kärleksparaden i Linköping är ett tecken på förändring i mer HBT-vänlig riktning.Foto: Clara Herner / 2008

Artikelförfattarna menar kärleksparaden i Linköping är ett tecken på förändring i mer HBT-vänlig riktning.Foto: Clara Herner / 2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-10-02 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politikernas ambition för Linköping är utveckling till en stor kommun med minst 200 000 invånare. Hit ska människor med olika bakgrund och egenskaper söka sig och forma staden till ett vimmel av mångfald. Bland dessa nyinflyttade finns det en del homo-, bi- och även transsexuella (HBT).

Homo-, bisexuella och transpersoner har behandlats som avvikande under många århundraden. Det är inte mer än 30 år sedan homosexualitet klassificerades som en sjukdom. I dag har situationen förbättrats - men fortfarande lever fördomar kvar och det förekommer hatbrott mot dem som är sexuellt avvikande. I många olika sammanhang kan HBT-personer tvingas svara på kränkande frågor om vem som är "mannen" respektive "kvinnan" i förhållandet. Det krävs att samhället utvecklas så att ingen behöver känna sig diskriminerad eller avvikande.

Att kunna utveckla kommunen positivt förutsätter att det skapas en kreativ miljö och bred mångfald. Flera rapporter pekar på detta. En kommuns ansvar är att garantera att alla människor kan känna sig trygga och Folkpartiet anser därför att det måste vidtas ytterligare åtgärder vad gäller HBT-frågor i Linköping. Det råder stor brist på kunskap och information inom detta område. Det leder ibland till att strukturer inte är lika öppna för HBT-personer som för dem som faller inom heteronormen.

Vi måste sätta ner foten och jobba för ett öppet och välkomnande samhälle för alla människor oavsett bakgrund eller familjeförhållanden. Annars förblir bilden av vår öppna stad som välkomnar alla inte annat än en illusion. Vi folkpartister tycker att det ska vara självklart för alla att vara de individer de vill vara - fullt ut.

På det kulturella området finns tecken på positiv förändring. Kärleksparaden i Linköping är ett bra exempel, med allt fler Linköpingsbor som intresserat följer och går med i paraden och även fler HBT-personer som vågar delta. Samtidigt finns det områden som måste förstärkas ytterligare; till exempel ett bredare utbud av litteratur och tidskrifter om HBT-frågor på biblioteken.

Linköpings kommun kan också göra mer inom sina egna verksamheter. Vi tycker bland annat att det bör utbildas HBT-coacher för att öka kunskaperna inom kommunens förvaltningar eftersom bemötandet där är en mycket viktigt del. Varje dag i skolorna, inom vården och på jobbet möter HBT-personer personal, skol- och arbetskamrater som har en negativ syn på deras sexuella läggning. Äldreomsorgen är ett område där behovet av ett gott bemötande och extra hänsyn är eftersatt. Därför anser vi även att äldreboenden bör HBT-certifieras.

Samhället måste planeras utifrån den grundläggande rätten att alla ska kunna gå hand i hand längs Stångån med den man älskar. Oavsett vem det är.

Reza Zarenoe

Mattias Emanuelsson

Per-Niklas Lowén

Läs mer om