Så skyddar vi havet

Gamla skeppsvrak ska inventeras, och regler för hanteringen av barlastvatten ska förebygga främmande arter i våra vatten. Det är några delar av arbetet med att skydda haven, skriver ÅSA TORSTENSSON, infrastrukturminister (C).

Linköping2009-06-18 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen är sommaren här och med den kommer sol och bad och massor med glass. Vi som bor eller ofta är vid havet vet hur fantastiskt det är och hur viktigt det är att vi kan fortsätta bada, fiska och njuta av det. Men vi förstår också vilken utmaning vi står inför för att skydda havet. Därför måste haven användas på ett hållbart sätt, så att ekosystemen kan bevaras och restaureras, samtidigt som havsanknutna näringar kan utvecklas, växa och bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft.

När vi turistar i andra länder så är en stor favorit för många att dyka vid vrak. Även i Sverige har vi många vrak. De är en nationalskatt, men flera av vraken är samtidigt en miljörisk, då de innehåller olja eller andra skadliga ämnen. Ett led i arbetet med genomförandet av havspropositionen är regeringens uppdrag till Sjöfartsverket att inventera vrak inom Sveriges territorialvattenområde och som kan vara en miljörisk. Ett bättre kunskapsunderlag om de risker som äldre vrak innebär är mycket viktigt då många av dessa är i dåligt skick och olja från tid till annan läcker ut. Inventeringen är ett första och viktigt steg för att på ett effektivt sätt kunna omhänderta och undanröja dessa risker och på så sätt skapa förutsättningar för ett livskraftigt hav, där föroreningar minskar.

Ett viktigt led i arbetet med att skydda haven är också att hantera andra risker - som nya främmande arter i våra vatten. I dag saknas ett regelverk för hur barlastvatten får hanteras, men en konvention med ett internationellt regelverk har förhandlats fram inom ramen för den Internationella sjöfartsorganisationen, IMO. Regeringen aviserade i havspropositionen att vi har för avsikt att skriva under konventionen och införa ett regelverk för hantering av barlastvatten som minskar riskerna för att främmande arter får fäste i våra vatten. En proposition kommer att lämnas till riksdagen efter sommaren, som bland annat kommer att innehålla möjligheter att vidta särskilda åtgärder för att skydda våra stora vattentäkter.

Sjöfarten är en av flera näringar som har en viktig del i arbetet med att skapa förutsättningar för ett nyttjande av haven där resurser nyttjas på ett hållbart sätt, samtidigt som havsanknutna näringar kan utvecklas och växa. Regeringens mål för svensk sjöfart är att utsläppen, så väl till vatten som till luft ska minska och på sikt upphöra.

Åsa Torstensson

Läs mer om