Allians för Sverige gick till val på ett brett paket med åtgärder för att förbättra det svenska utbildningsväsendet. Vårt främsta mål inom Alliansen är att bryta utanförskapet och få fler människor i arbete. För att nå dit måste utbildningssystemet fokusera på kunskap och kunna anpassa sig till de behov som finns på arbetsmarknaden. Vi vill också ge mer makt till de verkliga utbildningsexperterna, lärare och rektorer på varje enskild skola.
Antalet elever som går ut skolan utan fullständiga betyg har ökat under flera år. Det är viktigt att tidigt kunna fånga upp de elever som har svårigheter i något ämne. Därför kommer det från och med höstterminen bli tillåtet att ge betyg från årskurs sex. Skolorna får själva välja hur betygen ska vara utformade och om de alls vill använda sig av dem.
Regeringen kommer också att lägga fram förslag för att öka lärarnas möjligheter att fortbilda sig och forska. Det livslånga lärandet ska även omfatta dem som lär ut.
Gymnasieskolan kommer att utvecklas och bli en tydligare port till arbetsmarknaden.
Genom att dela upp gymnasieskolan i tre olika inriktningar sätts fokus på resultatet av utbildningen. Ett spår kommer att ge en högskolebehörighet, för dem som vill läsa vidare efter gymnasiet. De båda andra inriktningarna, en lärlingsgren och en yrkesgren kommer leda rakt ut på arbetsmarknaden.
När samtidigt samordningen mellan skolan och näringslivet ökar, kan man lätt ställa om utbildningarna efter ändrad efterfrågan på arbetsmarknaden. Det är ett effektivt sätt att förebygga situationer med både arbetsbrist och arbetslöshet, orsakad av att de arbetslösa har fel utbildning.
Allians för Sverige kommer också att rusta upp universiteten.
Under allt för många år har utbildningar och forskning politiserats, vilket har lett till att inget svenskt universitet finns bland världens 40 främsta. Därför tillför Alliansen nästan en miljard kronor för att stärka svensk forskning. Vi kommer också att ge högskolor och universitet en friare ställning gentemot staten genom att låta varje lärosäte få tillsätta sina egna styrelseledamöter.
Med ökade resurser och en ledning med bättre förankring i verksamheten kommer den högre utbildningen bli effektivare.
Medlemskap i studentkårer kommer också att bli frivilligt. Kårobligatoriet har kritiserats under mycket lång tid eftersom det strider mot föreningsfriheten. När studenterna får välja mellan flera olika kårer sporras organisationerna att utveckla sin service och erbjuda mervärden med medlemskapet. Ett arbete vid sidan av studierna ger studenter kontakter på arbetsmarknaden och en möjlighet att förbättra sin ekonomi.
Regeringen kommer därför lägga förslag om att ta bort inkomsttaket för studiemedel, så att det alltid lönar sig att arbeta vid sidan av studierna - om man väljer att göra så.
För att lösa dagens problem och förekomma morgondagens utmaningar genomför vi nu förbättringar av hela utbildningsväsendet.
Gunnar Axén
Ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott