Den förre justitieministern Thomas Bodström (s) gjorde sitt bästa för att inskränka svenskarnas integritet. Men i stället för ett Bodströmsamhälle är vi nu på väg mot ett Odenbergsamhälle. Om Mikael Odenberg (m) får bestämma ska staten få rätt att avlyssna samtliga medborgare - utan att någon misstanke om brott föreligger.
Det är beklagligt att en borgerlig regering går i socialdemokraternas fotspår och försöker öka kontrollen i samhället. I en rättsstat betraktas man oskyldig tills motsatsen har bevisats och den idén frångås om förslaget går igenom. Plötsligt behandlas alla medborgare som potentiella brottslingar och ett sådant synsätt hör inte hemma i en demokrati.
Odenberg vill ge Försvarets Radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna och spara alla telefonsamtal och all e-post som svenskarna skickar eller tar emot från utlandet. Då internet är en internationell företeelse kommer de som använder Hotmail eller Google att få sin e-post lagrad i Odenbergs superdator.
Detta betyder också att all e-post som skickas till och från SVT kan läsas av staten eftersom trafiken går via England. Förslaget innebär alltså att man inte kan tipsa SVT om nyheter utan att detta kan snappas upp av regeringen.
Samma sak gäller för många andra medieredaktioner - och det är ett brott mot grundlagen.
Rätten att kommunicera med media utan att bli registrerad är grundlagsskyddad. Från regeringens håll hävdas därför att meddelanden till och från journalister ska förstöras. Men hur kan man vara säker på att så är fallet?
Vetskapen om att e-post registreras minskar benägenheten att tala med medierna. Därmed utgör FRA-förslaget ett direkt hot mot yttrandefriheten. Men problemen slutar inte där.
Även privata intressen ska kunna ansöka om att få snappa upp vissa ord och begrepp. Vilka är dessa intressen och på vilka grunder ska de få tillgång till våra privatliv? Frågorna förblir obesvarade.
Men det står bortom allt tvivel att staten inte bör tillåtas göra en sådan bedömning.
All lagrad information kommer att bli föremål för påtryckningar från kommersiella intressen och andra stater. Det bådar inte gott.
Många människor var rädda för Bodströmsamhället. Till och med Thomas Bodström är rädd för Odenbergsamhället.
Det finns gott om ledamöter i riksdagen som är kritiska till förslaget. De politiker som värnar de medborgerliga friheterna måste våga säga nej när partipiskan viner.
Historien lär oss att när staten väl stulit människors frihet dröjer det mycket länge innan den återses.
Odenbergsamhället måste stoppas innan det är för sent.
Christian Sandström
Doktorand och fellow vid Tankesmedjan Captus