Sälj inte ut lasarettet i Motala

Både patienter och personal riskerar att hamna i kläm när den borgerliga landstingsmajoriteten gör upphandling av lasarettet i Motala. Det skriver landstingspolitikern TORBJÖRN HOLMQVIST, (S), och 2:e vice ordförande kommunstyrelsen i Motala CAMILLA EGBERTH, (S).

Företagens behov sätts före patienternas när verksamheterna vid lasarettet i Motal ska upphandlas, enligt artikelförfattarna.

Företagens behov sätts före patienternas när verksamheterna vid lasarettet i Motal ska upphandlas, enligt artikelförfattarna.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-03-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i landet kommer tusentals anställda i sjukvården att förlora sina jobb. Oron är stor för patienternas vårdkvalitet. Den borgerliga regeringens passivitet gör att jobbkrisen nu leder till ett kvalitetsras. Men den akuta krisen får inte skymma de borgerliga partiernas ideologiska utförsäljningar, där företagens behov sätts före patienternas och gräddfiler införs för den som har råd att betala.

Det är med stor oro vi Socialdemokrater har följt den borgerliga landstingsmajoritetens framfart när det gäller upphandlingen av lasarettet i Motala. Den första upphandlingen fick avbrytas på grund av att vårdföretagen inte bedömde uppdraget vara tillräckligt lönsamt. Nu har den andra omgången startats. Kraven har anpassats för att göra verksamheten mer attraktiv för vinstdrivande företag. Men det är inte företagens möjlighet att göra vinst som ska avgöra vilka krav som ställs vid en upphandling; det är vårdens kvalité, tillgänglighet och effektivitet som ska väga tyngst.

Risken är stor för att den verksamhet som i dag bedrivs på lasarettet kommer bli uppsplittrad i konstgjorda gränser, där patienter som skickas mellan avdelningar som drivs av olika utförare hamnar i kläm. En verksamhet av lasarettets storlek är helt beroende av samarbete och sammanhållning.

Upphandlingen riskerar även att drabba personalen. Verksamheten bedrivs redan i dag på ett kostnadseffektivt sätt i landstingsregi. För en privat vårdgivare räcker det dock inte med att hålla budget och klara de uppsatta kvalitetsmålen, man måste också arbeta upp en vinst som kan delas ut till aktieägarna. Det enda sättet att pressa kostnaderna på allvar är att säga upp personal. I det bekymmersamma ekonomiska läget som råder behöver varken motalaborna, patienterna eller lasarettet fler uppsägningar!

En bra och utvecklande verksamhet i Motala kräver långsiktighet. Det är svårt att få i ett tidsbegränsat avtal. En privat vårdgivare riskerar att undvika nödvändiga investeringar för att i stället klara hem en mer kortsiktig vinst. Vi ser hur vårdslösa upphandlingar redan drabbat äldreomsorgen i Motala. Nu kommer omsorgen att drivas av företag där vinstintresset står i fokus snarare än brukarnas välbefinnande och där ägarna är riskkapitalbolag med svag koppling till vårdverksamhet.

Vi Socialdemokrater vill att Motala Lasarett även fortsättningsvis ska vara ett nav i östgötarnas sjukvård. Då krävs det ansvarstagande och framtidstro. Vi vill ta tillvara på den utvecklingsanda som råder på lasarettet. Vi är övertygade att verksamheten skulle tjäna på om fokus låg på att utveckla lasarettet och dess verksamheter, snarare än att sälja ut det.

Torbjörn Holmqvist

Camilla Egberth

Läs mer om