"Hur går det för Samhall, hur påverkas ni av lågkonjunkturen?" är en fråga vi ofta får just nu. Självklart känner också statligt ägda Samhall av krisen. En stor del av våra kunder återfinns bland svenska företag. Deras sjunkande orderingångar får konsekvenser för efterfrågan av våra tjänster inom produktion och bemannade lösningar.
Här i Östergötlands länhar vi märkt detta bland annat inom affärsområdena produktion och bemannade lösningar. Minskad orderingång har medfört tappade affärer motsvarande ett 90-tal arbetstillfällen.
Detta påverkar ofrånkomligen våra medarbetare. Men det innebär inte att de blir uppsagda. Vårt samhällsuppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättningar. Det uppdraget har vi oavsett konjunkturläge, därför säger vi aldrig upp någon av våra medarbetare med funktionsnedsättningar vid arbetsbrist. Om uppdragen minskar satsar vi på att utveckla våra medarbetare genom utbildningar för att de ska stå bättre rustade för arbetsmarknadens krav när efterfrågan vänder uppåt.
Många medarbetare i Östergötlands län deltar nu i utbildningar i städteknik och äldreservice. Det är områden som inte minskat här trots lågkonjunktur. Vi tror även att det är områden med tillväxtmöjligheter. Andra utbildningar i form av studiecirklar i friskvård, miljö och grundkunskaper i svenska, engelska, matematik och interaktiva utbildningar med datorstöd har också ökat.
Under de senaste åren har Samhall haft en bra ekonomisk tillväxt. Detta har emellanåt ifrågasatts i den politiska debatten. Kritikerna har antytt att produktion som utförs av personer med funktionsnedsättning antingen inte bör eller inte kan vara lönsam, uppfattningar som är både fördomsfulla och fel i sak.
När Samhall gör positiva resultat stannar de inom företaget. Förutom att våra medarbetare blir stoltare ger lönsamheten oss den styrka och uthållighet som krävs för att klara av vårt uppdrag också under tuffa ekonomiska tider. Vi har råd att behålla våra medarbetare och ge dem meningsfull sysselsättning även om uppdragen uteblir. Självklart ser vi helst att våra medarbetare har arbete, men dagens situation innebär inte enbart problem. Nu finns tid att genomföra utbildningar och ge medarbetare möjlighet att utvecklas och förbereda sig för en anställning hos en annan arbetsgivare.
I sämre tider är det många som drabbas. Personer med funktionsnedsättning tillhör dem som har det allra tuffast på arbetsmarknaden. De är bland de första som hamnar utanför och de sista att ta sig in igen när konjunkturen vänder. Därför känns vårt uppdrag - att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning - än viktigare i dessa tider.
Wilhelm Nektman