Varje dag börjar två till tre ungdomar i Östergötland röka. Av eleverna i årskurs nio är det tio procent av flickorna och sex procent av pojkarna som röker dagligen eller nästan dagligen. 17 procent av pojkarna och fem procent av flickorna snusar. Detta ska egentligen inte vara möjligt då det finns en 18-årsgräns för inköp av tobak. Om försäljning till ungdomar ändå sker har alltså ett brott begåtts.
Sverige har på många sätt arbetat framgångsrikt mot tobakens skadeverkningar. Till exempel har vi minskat antalet rökare med cirka en miljon sedan 1980 och restauranger, tåg och bussar är numera rökfria.
Trots detta är det fortfarande alldeles för många unga som börjar använda tobak. Det viktigaste målet är att unga aldrig blir tobakskonsumenter. För att det ska bli verklighet krävs samverkan på bred front.
Enligt WHO:s rekommendationer behövs en rad åtgärder för effektiv tobaksprevention: Information, opinionsbildning, utbildning, målgruppsanpassat avvänjningsstöd, rökfria miljöer, lagstiftning och en aktiv prispolitik. Detta eftersom ingen enskild insats ensam kan lösa problemen. Information om riskerna leder inte självklart till rökstopp - i synnerhet inte om det saknas tillgång till lättillgänglig hjälp. Inte heller kan problemet lösas enbart genom att man hjälper dem som röker att sluta. Lagstiftning kan inte införas eller upprätthållas utan information som förbereder och stärker det allmänna stödet för insatserna. Omvänt förlorar samhällsinsatser i effektivitet och trovärdighet om de inte stöds av relevant lagstiftning.
Myndigheternas tillsyn och försäljarnas ansvar kan tillsammans med skola, föreningsliv och inte minst familjen påverka ungas val att inte börja röka. Vi som arbetar med tobaksfrågan vill inför WHO:s tobaksfria dag imorgon ge följande utmaningar:
* Föräldrar: Låt era barn få en tobaksfri uppväxt och slippa bli utsatta för passiv rökning. Barn till rökande föräldrar blir i större utsträckning själva rökare senare i livet.
* Kommuner: Stärk ungdomarnas sociala och emotionella kompetens så att de vågar stå för beslut om tobaksfrihet. Se också till att skolan blir en tobaksfri miljö för både elever och personal, liksom övriga kommunala verksamheter.
* Landstinget: Erbjud unga stöd att sluta använda tobak, då deras nikotinbruk snabbt utvecklas till ett beroende. Det är också angeläget att blivande föräldrar erbjuds och utnyttjar avvänjningsstöd. Vi vet att de flesta vuxna rökare - och allt fler snusare - vill sluta och att verkningsfulla metoder finns men utnyttjas i för liten omfattning.
* Livsmedelshandlare: Var noga med att följa 18-årsgränsen. Låt era varor ge liv - inte sjukdom och död. I Umeå har en ICA-handlare beslutat att inte sälja cigaretter, när får vi se den första tobaksfria butiken i länet?
Lena Lundgren
Hälso- och sjukvårdsdirektör
Bo Silén
Socialdirektör
Thomas Gars
Överläkare på medicinkliniken
Katarina Björklund
Samordnare för tobaksprevention
Lotta Hjalmarsson Österholm
Länssamordnare för det drogförebyggande arbetet