Nu tickar elmätarna för fullt hos villaägare och andra elkonsumenter i Östergötland. Vinnarna är elbolagen som på en enda dag i december tjänade 1,2 miljarder kronor. Det är hög tid för en skatteväxlig för att kompensera hushållen.
Priset på el sätts på Nord Pool, den nordiska elhandelsbörsen. Marginalprissättningen innebär att det är den sist producerade kilowatten vid varje efterfrågetillfälle som bestämmer priset för all el. Huvudsakligen produceras el i vatten- och kärnkraftverk. Denna el är relativt billig. Men det går också åt el från kolkondenskraftverk som är dyrare att producera och dessutom belastad med kostnader för utsläppsrätter. Och eftersom kolkondenskraften är marginalprissättande skapas enorma vinster hos vatten och kärnkraftsproducenterna trots att produktionen är billigare och inte har några utsläppskostnader.
Systemet med utsläppsrätter är säkert bra som verktyg för att sänka koldioxidutsläppen. Men systemet måste rimligen vara utformat på ett sådant sätt att det skapar förtroende och tillit hos konsumenterna. Så är inte fallet idag då vi till stor del betalar för något som inte motsvaras av en kostnad eller skälig handelsmarginal. Istället genererar systemet miljardvinster till kraftbolagen.
Det är därför hög tid att hushållen kompenseras genom en skatteväxling. En sänkning av elskatten med 10 öre/kWh innebär en besparing på 2 000 kronor per år för en genomsnittlig villaägare. Om politikerna vill kan statens inkomstbortfall kompenseras genom en motsvarande skattebelastning på kraftbolagens anläggningar. På så sätt kan kostnaderna för hushållen sänkas utan att det kostar staten en krona, och utan att det påverkar vare sig koldioxidutsläppen eller möjligheterna att investera i förnybar kraftproduktion, dessutom kan förtroende för systemet med utsläppsrätter öka.