Den 1juli sänkte Finland restaurangmomsen. Efter Frankrike och Belgien blev Finland det tredje EU-landet som sänkte efter att EU-kommissionen gav möjlighet till detta från och med 2009. Men Sverige har fortfarande världens högsta restaurangmoms.
I den rapport som Handelns Utredningsinstitut (HUI) har genomfört kan konstateras att en sänkning av restaurangmomsen från dagens 25 till 12 procent, samma nivå som på livsmedel, skulle innebära att mellan 7 000 och 34 000 nya arbetstillfällen skapas.
Den östgötska restaurangnäringen omsätter i dag 2,6 miljarder kronor per år och ger 3 500 personer jobb.
Om en sänkt restaurangmoms skulle få samma goda effekt i Östergötland som i landet som helhet, skulle det betyda 600 nya jobb här.
Restaurangbranschen är en av de viktigaste inkörsportarna till arbetslivet.
I grupper som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, exempelvis ungdomar och personer med utländsk bakgrund, är det mycket vanligt att det första arbetet sker på just en restaurang. Sex av tio anställda i branschen är under 34 år. Nästan en tredjedel är utlandsfödda.
En sänkt restaurangmoms skulle innebära stora möjligheter för restaurangerna att anställa och därför vara ett effektivt verktyg för att nå de grupper som i dag befinner sig i utanförskap.
Politiker från båda blocken talar sig varma om ungdomarnas inträde på arbetsmarknaden och vikten av att få ner ungdomsarbetslösheten. Vi är därför förvånade över att de väljer att inte se potentialen i den enkla åtgärden att sänka restaurangmomsen och därigenom skapa nya jobb för ungdomar.
Regeringen har haft ett och ett halvt år på sig att genomföra sänkningen utan att göra det. I stället lovar de att tillsätta utredningar. Socialdemokraterna väljer å andra sidan att inte alls lyfta frågan, utan talar i stället om att avskaffa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga under 25. I vår bransch skulle det över en natt göra ungdomar över en miljard kronor dyrare att anställa.
Sänkt restaurangmoms är en unik möjlighet att hantera flera viktiga och angelägna samhällsekonomiska utmaningar samtidigt. Priset för att låta bli riskerar att bli väldigt högt. Inte bara för våra medlemsföretag, utan för alla i Östergötland och resten av landet som vill få den efterlängtade foten in på arbetsmarknaden som restaurangbranschen erbjuder. 15 000 nya jobb, varav 600 i Östergötland. Har vi verkligen råd att låta bli?