Satsa på arbetsmiljön

Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren huvudansvaret för arbetsmiljön - men tar de det ansvaret? Det undrar CHARLOTTE WÅHLIN NORGREN, leg sjukgymnast, ergonom och verksam vid Manpower Hälsopartner i Linköping.

Enligt artikelförfattaren handlar en god arbetsmiljö ytterst om balans mellan människans resurser och arbetets krav. Lunch vid datorn kan tyda på en obalans.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / 2004

Enligt artikelförfattaren handlar en god arbetsmiljö ytterst om balans mellan människans resurser och arbetets krav. Lunch vid datorn kan tyda på en obalans.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / 2004

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-11-06 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att utveckla arbetet och arbetsmiljön så att det både främjar hälsan och motverkar belastningsbesvär och negativ stress blir allt viktigare i ett arbetsliv som ständigt präglas av förändringar med ökade krav på produktivitet och effektivitet. God arbetshälsa gynnas bland annat av att det finns en tydlighet i arbetsrollen, att kraven är hanterbara, att man får feedback på sin arbetsinsats, att man är nöjd med arbetstiderna och har en bra fysisk miljö.

Målsättningen är att utforma arbeten som är anpassade för arbetstagares olika psykiska och fysiska förutsättningar. Ytterst handlar det om balans mellan människans resurser och arbetets krav. Medarbetare som mår bra presterar också bra, vilket är en förutsättning för att uppnå verksamhetens mål. Samverkan mellan arbetsgivare, skyddsombud, arbetstagare och företagshälsovård ger goda förutsättningar för ett framgångsrikt hälsofrämjande arbetsmiljöarbete.

Men hur fungerar det egentligen? Satsar dagens arbetsgivare på ett aktivt och långsiktigt hälsofrämjande arbetsmiljöarbete? Vilket utrymme finns för arbetsmiljöfrågorna i en lågkonjunktur?

För de flesta arbetsplatser är det en utmaning att kontinuerligt bedriva ett aktivt och systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns många goda exempel på arbetsplatser som jobbar aktivt med arbetsmiljöfrågor men fortfarande är utvecklingspotentialen stor. Det finns en tendens att medikalisera arbetstagares problem trots att problemen många gånger kan vara beroende på arbetsmiljöfaktorer, till exempel ensidigt upprepat arbete, stress, buller eller kemikalier. Hur fungerar arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats?

Målet med arbetsmiljölagen är bland annat att förebygga ohälsa och olycksfall samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Arbetsmiljön omfattar alla faktorer och förhållanden i arbetet; tekniska, fysiska, arbetsorganisatoriska, sociala samt arbetets innehåll. För många arbetstagare har arbetsuppgifterna blivit allt ensidigare. För att bestämma vilka krav som ska ställas på arbetsmiljön används arbetsmiljöverkets föreskrifter för att skapa sunda, säkra och utvecklande arbetsmiljöer.

Enligt arbetsmiljölagen är det arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön och ett övergripande ansvar för utbildning i arbetsmiljöfrågor - men det är betydelsefullt att poängtera att även arbetstagare har ansvar och skyldigheter till exempel att följa instruktioner, använda skyddsanordningar och hjälpmedel. För att arbetsmiljöarbetet ska engagera arbetstagare så måste det handla om viktiga och verksamhetsnära frågor som berör och påverkar det dagliga arbetet.

Upplever du att du är delaktig när det gäller arbetsmiljöfrågorna? När deltog du senast i en arbetsmiljöutbildning? Ta gärna kontakt med din företagshälsovård som är en expertresurs när det gäller arbetsmiljö och hälsa i arbetslivet för att diskutera nuläget på din arbetsplats.

Charlotte Wåhlin Norgren

Läs mer om