Regeringen har aviserat att avskaffa studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkring. Det har rört upp känslorna hos studentorganisationer och fackföreningar. I ett land där arbetslöshet och bidrag blivit en norm kan det vara svårt att tänka i nya banor.
I debatten framstår det som att dagens system erbjuder studenter någon form av trygghet om de inte får jobb efter examen. Det är märkligt att trygghet alltid definieras i termer av bidrag och fyrkantiga, kollektivistiska system.
I dag har studenter som uppfyller studerandevillkoret en karenstid på 90 dagar innan de kan få a-kassa enligt studerandevillkoret. Det är en ganska lång tid för en nyutexaminerad med studieskulder. Därefter får de cirka 5 000 kronor i månaden efter skatt, vilket de knappast kan klara sig på.
Vi anser att det är betydligt bättre att satsa den miljard som studerandevillkoret kostar varje år på jobbskapande åtgärder så att nyutexaminerade inte ska behöva gå arbetslösa alls. Vi tror nämligen att studenter är rätt trötta på att leva på bidrag.
Hela poängen med alliansregeringens politik är att människor ska gå från bidrag till jobb. Därför måste avskaffandet av studerandevillkoret givetvis mötas med konkreta åtgärder för att skapa jobb för nyutexaminerade studenter.
Regeringens förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar är positivt, men omfattar allt för få akademiker eftersom det främst riktar sig till personer under 25 år.
Vi föreslår att regeringen helt avskaffar arbetsgivaravgiften under det första året för småföretag som anställer en nyutexaminerad. På så sätt kommer fler småföretag att ha råd att anställa just akademiker. Liknande försök har med framgång gjorts i Danmark. Akademiker har också visat sig vara jobbskapare i små företag då deras kompetens har tillfört nya idéer och skapat en stark tillväxt in företagen, vilket i sin tur leder till fler jobb.
Kopplingen mellan högskolan och arbetsmarknaden måste stärkas. Detta är något som alla talar varmt om, men som ingen tycks vara beredd att ta tag i. Medan högskolan och näringslivet skyller på varandra blir studenterna de stora förlorarna.
Vi menar att makten att förändra detta måste ges till studenterna. Därför bör alla studenter erbjudas möjligheten att använda 20 veckors studiemedel till att göra praktik inom sitt utbildningsområde. Det är ingen slump att lärarstudenter och vårdstuderande har lättast att få jobb i dag. De har nämligen kontakten med framtida arbetsgivare som en naturlig del i sin utbildning genom sina praktikperioder. Denna möjlighet bör ges till alla studenter.
Dessutom bör fribeloppet slopas snarast. Ett första steg, som dessutom inte är särskilt kostsamt, är att ta bort fribeloppet på lånedelen av studiemedlet så att studenter som jobbar åtminstone har rätt att låna om de vill. Vilken annan långivare är missnöjd med att låntagaren jobbar och tjänar pengar?
När var femte student är arbetslös ett år efter examen går det inte att fortsätta i samma gamla hjulspår. Vi måste hitta nya lösningar för att få fler i arbete och inse att högutbildade drabbas av arbetslöshet i lika stor utsträckning som andra. Vi hoppas att regeringen är öppen för dessa förslag till nya lösningar.
förbundsordförande centerstudenter
förbundssekreterare centerstudenter
PETER RANKI
JOHAN SJÖBERG