Satsa på kommunerna i stället

Statens kostnad för att rädda Saab måste jämföras med vad motsvarande satsningar skulle innebära inom kommuner och landsting. Det skriver MATS SJÖBERG från SKTF:s regioncenter i Linköping.

Artikelförfattaren tycker att det ska satsas på kommunernas och landstingens kärnverksamheter i stället för på företag somtillverkar bilar ingen vill köpa.

Artikelförfattaren tycker att det ska satsas på kommunernas och landstingens kärnverksamheter i stället för på företag somtillverkar bilar ingen vill köpa.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-02-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommuner och landsting är långt framme i sitt budgetarbete inför 2010. Sällan har väl ett sådant planeringsarbete byggt på så osäkra förutsättningar. Statens bidrag till kommuner och landsting räknas sedan flera år inte upp med inflationen. Att bidragen ligger kvar på samma nivå har inneburit en ständigt pågående effektivisering inom kommunsektorn.

Men det bortfall av skatteintäkter som lågkonjunkturen innebär försämrar ytterligare ekonomin för många kommuner och landsting. Denna försämring går inte enbart att möta med fortlöpande effektiviseringar, utan omfattande reduceringar måste sannolikt ske om ekonomin ska kunna vara i balans.

Till skillnad mot produktion av personbilar, som endast en mindre del av vårt lands och omvärldens kunder vill och kan köpa, förväntar sig i stort sett alla medborgare att inom kommuners och landstings "kärnområden" ska verksamhet finnas i tillräcklig omfattning samt till god kvalitet och med hög tillgänglighet med en finansiering som huvudsakligen är offentlig.

SKTF har föreslagit regeringen att satsa på ett "kommunpaket" för att dämpa effekterna av lågkonjunkturen. Vi föreslår att 14 miljarder kronor tillförs kommuner och landsting under åren 2009 och 2010. Vidare föreslår SKTF att statsbidragen till kommuner och landsting räknas upp. Detta ger möjligheter att bibehålla kvaliteten i personalintensiva verksamheter som skola, äldreomsorg och sjukvård inom såväl kommunernas egen regi som i verksamheter som drivs av externa utförare.

Såväl SKTF som vår största arbetsgivarorganisation Sveriges kommuner och landsting (SKL) har en samsyn i flera av dessa frågor. SKL har nyligen krävt 11 miljarder kronor av regeringen under åren 2009-2010 om inte kommunerna ska behöva säga upp minst 15 000 anställda, lågt räknat, enligt SKL:s ordförande Anders Knape.

Om SKTF:s kommunpaket genomfördes skulle det för Boxholm innebära ett tillskott på 5 miljoner, för Kinda 9 miljoner, för Mjölby 25 miljoner, för Motala 41 miljoner, för Ydre 4 miljoner, för Åtvidaberg 11 miljoner och för Ödeshög 5 miljoner. För Linköping skulle förslaget innebära ett tillskott om 139 miljoner och för landstinget 225 miljoner.

Marknaden sägs ogilla osäkerhet och oklara förutsättningar. Detta gäller även för ledningarna i kommuner och landsting. Därför bör regeringen inte vänta till vårpropositionen utan redan nu besluta om ett ekonomiskt utvecklingsprogram för kommuner och landsting.

Mats Sjöberg

Läs mer om