Sverige har som ett av få länder lyckats att både minska växthusgasutsläppen och öka tillväxten i ekonomin. Inom flera områden har vi lyckats med teknikutveckling som bidragit till ett ansvarsfullt klimatarbete och till gröna jobb här hemma.
Vårt kunnande inom fjärrvärme, vindkraft, solenergi, biogas, it och klimatsmarta lösningar borde vi exportera i större utsträckning. Utveckling och utbyte av tjänster och kunnande snarare än kapitalvaror och produkter som drar mycket energi är i alla avseenden klimatsmart. Utmaningen ligger i att förädla det kunnande vi redan har och finna koncept som går att sälja på världsmarknaden. Idag finns många duktiga och innovativa miljöteknikföretag som har svårt att exportera sitt kunnande.
Det görs bra saker och finns lovvärda initiativ, men exportrådets arbete räcker inte. Ett annat problem är neddragningarna av främjararbetet inom UD och nedläggningen av strategiska utlandsbeskickningar. Ekvationen för att lyckas måste rimligen innehålla nytänk och samverkan mellan det privata och offentliga både på nationell såväl som regional nivå. Det behövs också riskkapital och satsning på miljöteknikforskning.
Förutsättningar för fler gröna jobb kräver handlingskraft. Rot-avdrag för energieffektiviserig, forskning och utbildning, ambitiösa mål och investeringsstöd är några exempel.
Socialdemokraterna vill använda delar av Vattenfalls vinster till miljötekniksektorn. Vi vill också att kommunernas miljökunnande på energi- och miljölösningar ska bidra till miljöteknikexport. Kommunerna är en viktig referensmarknad för ny svensk teknik inför steget ut på exportmarknaden.
Östergötland är ett län med flera intressanta kommuner och företag inom den gröna sektorn.
Vi närmaross FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Vi måste få ett nytt avtal som ska bidra till att mänskligheten klarar klimatutmaningarna. En viktig punkt är överföring av teknik till länder som har stora behov av investeringar i klimatsmarta lösningar. Här borde Sverige vara en ledande nation. En nationell strategi behövs för att Sverige ska bli mer framgångsrikt på att exportera sitt miljötekniska kunnande. Det behövs också ett tydligt ansvar för vem som ska samordna ansträngningarna för att öka exporten. Vi kan genom en sådan satsning bidra till både fler arbeten i Sverige och i andra länder. Samtidigt kan vi på ett konkret sätt bidra till ett hållbart klimat i världen.
Lena Hallengren
Aleksander Gabelic