Satsning på mat och turism

De närmaste fem åren satsar regeringen 300 miljoner kronor för att ytterligare öka turismen och för att förverkliga visionen om Sverige som det nya matlandet. Kombinationen mat och turism kan skapa ytterligare jobb och företag anser Jordbruksminister Eskil Erlandsson och näringsminister Maud Olofsson.

Påsken är en stor svensk mathelg som kunde uppmärksammas mer och bli en tillgång i en växande turistindustri.Bild Jan-Christer Persson

Påsken är en stor svensk mathelg som kunde uppmärksammas mer och bli en tillgång i en växande turistindustri.Bild Jan-Christer Persson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-06 09:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påsken är för många en högtid då vi umgås med familj och vänner. Men ingen påsk passerar heller utan att vi äter gott. För från Skånes kust till Norrlands djupaste skogar finns det en uppsjö lokala delikatesser och specialiteter. Påsken är därför inte bara en tid då vi får uppleva nya och gamla smaker som Sverige kan erbjuda. Det är också en påminnelse om vilka möjligheter det finns att få vårt land att utvecklas om vi lyckas locka fler turister från resten av Europa och övriga världen till Sverige.

Sverige har oerhörd potential att kombinera god mat med unika upplevelser. Det är något vi ser skulle kunna leda till turistupplevelser i världsklass och många jobb på den svenska landsbygden. Här finns upplevelser för alla årstider och smaker. Sommar med sol och bad i våra skärgårdar, höstar med svamplockning och rekreation i våra skogar, vinter med snö och skidåkning i vår fjällvärld, våren då knopparna spirar och ängarna grönskar.

På senare år har den svenska maten också kommit att uppmärksammas allt mer. Vårt kalla klimat gör att frukt och grönsaker växer långsamt och därför smakar mer. Vi har dessutom kommit långt vad gäller både miljötänkande och djurskydd. Det finns också en rad småskaliga producenter med högkvalitativa förädlade produkter som uppskattas av många. Utöver bra råvaror och förädlade produkter har Sverige under senare år fått flera kockar i världsklass och fler restauranger har förärats med den eftersträvansvärda stjärnan i restaurangernas bibel "Guide Michelin".

Inget av detta kommer knappas som en förvåning för alla som tagit del av vad som erbjuds på de svenska smörgåsborden under påskhelgen. För att få fler att upptäcka vilka matupplevelser Sverige har att erbjuda satsar regeringen 300 miljoner kronor de närmaste fem åren för att ytterligare öka turismen och för att förverkliga visionen om Sverige - det nya matlandet. Det är en kraftfull satsning som kommer att ge fler jobb och utveckla näringar på platser där jobben i dag är få och i branscher med många små- och medelstora företag. Den utökade satsningen på det nya matlandet omfattar totalt 170 miljoner kronor. Samtidigt satsas ytterligare 50 miljoner årligen på att marknadsföra Sverige som turistland utomlands.

Vi är övertygade om att genom att satsa på mat och turism i kombination kan vi få ytterligare jobb och företag, inte minst i de svenska landsbygderna. I dag sysselsätter turismbranschen runt 160 000 årsanställda. Under förra året ökade turistnäringen i Sverige med 6,3 procent och omsätter i dag drygt 244 miljarder kronor. Detta trots lågkonjunkturen. Och turistbranschen förväntas öka. Bara regeringens vision om Sverige - det nya matlandet beräknas kunna ge så mycket som tio tusen nya jobb fram till 2020.

MAUD OLOFSSON, NÄRINGSMINISTER OCH CENTERPARTIETS PARTILEDARE

ESKIL ERLANDSSON, JORDBRUKSMINISTER

Läs mer om