Vi står i dag på tröskeln till prövningens tid. Aktiviteten i den svenska ekonomin visar en kraftig nedgång. Orsaken är framför allt minskad industriproduktion, men även varuexporten och omsättning i detaljhandeln är bidragande faktorer. Det är också kännbart för oss i Östergötland. Det regionala näringslivet vilar i hög grad på väl fungerande småföretag. I länet verkar cirka 38 000 företag. Av dessa är två av tre soloföretag utan anställda och vart fjärde företag med 1-9 anställda. Det är bland dessa småföretag som risken för ekonomiska problem och konkurs nu ökar. Under 2008 ökade företagskonkurserna i länet med 35 procent jämfört med året innan. Prognosen för de närmsta två åren är mörk. Risken är stor att åtskilliga företag inte klarar sig genom lågkonjunkturen. Många invandrarföretagare är just solo- eller småföretag och det är precis dessa som nu riskerar att duka under i krisens spår. För att motverka detta krävs en ordentlig kraftsamling på flera områden.
Under hösten har regeringen presenterat stimulansåtgärder som framför allt riktas mot finansieringsstöd och garantier för banker och andra kreditinstitut. Också förstärkta möjligheter för Almi att hjälpa företagare med finansiering och utveckling har ingått.
Förutom pengar behöver alla företagare goda råd och rådgivare. Almi Östergötland har en väl utvecklad rådgivningsverksamhet, men välkomnar en förstärkning av våra mentorsprogram och vår rådgivning särskilt riktat till invandrarföretagare. Satsningarna sker parallellt i hela landet.
I dag lanserar vi två exklusiva program - mentorskap och rådgivning - som riktar sig till företagare med utländsk bakgrund och som har varit verksamma i minst tre år. Initiativet möjliggörs genom pengar från Nutek. Vår erfarenhet visar att en företagare som skaffat sig en mentor eller fått kvalificerad rådgivning, växer och utvecklar sitt företag snabbare. Och det är precis vad som krävs i dag för att småföretagen ska kunna överleva.
Behoven hos företagare ser givetvis olika ut. Gemensamt för många är att lågkonjunkturen tvingar fram nytänkande mot mera flexibla lösningar. Ofta är det i samband med genomgripande omställningar som behovet av kompetent företagsrådgivning framstår som tydligast.
Östergötlands län möter med dagens ekonomiska situation en mängd svårigheter men har också åtskilliga styrkor som vi ska bygga vår regions utveckling och tillväxt på. Detta kräver emellertid ett effektivt och kraftfullt samarbete och ansvar på både lokal, regional och nationell nivå. Det är vår övertygelse att det nu även behövs riktade kvalitetsinsatser mot bland andra företagare med utländsk bakgrund. Dessa blir allt viktigare för samhällsekonomin och behöver få stöd och uppmärksamhet. Därför lanserar vi i dag två unika program för att rusta småföretagen inför framtiden och den dag konjunkturen vänder.
Mats Philipsson