I en osignerad ledare fredag 7 december angående vinterproblemen i trafiken uppmanar ledarskribenten till studium av Schweiz järnvägar. Rätt så, Schweiz är utan tvivel nummer ett på järnvägsområdet i Europa och kanske i världen.
I Schweiz finns ett hundratal ”privatbanor”, förutom den statliga förbundsjärnvägen SBB. Detta betyder dock inte alls, som ledarskribenten tror, att man skulle ha ”konkurrensutsatt trafiken med en mångfald av privata operatörer”. Dessa privatbanor har funnits i många år. Varje bolag trafikerar sin egen linje eller sin region som komplement till SBB. Järnvägsbolagen i Schweiz konkurrerar inte med varandra, utan med landsvägstrafiken. I stället har de ett förebildligt samarbete avseende taxor och tidtabeller. I princip går hela kollektivtrafiken i Schweiz ”i takt” med avgångar på fasta minuttal varje timme och med ett antal knutpunkter där det alltid finns anslutning i alla riktningar.
Bakom de ”privata” järnvägsbolagen i Schweiz står till största delen kantoner och kommuner och förbundsregeringen hjälper också till finansiellt. I Schweiz satsas det mycket pengar på järnvägen och den har också en mycket starkt ställning såväl bland beslutsfattare som allmänhet. Trafikpolitiken prioriterar järnvägen till exempel vad gäller infrastrukturinvesteringar och restriktioner mot tung lastbilstrafik.
Precis som ledarskribenten framhåller, sköts järnvägen på ett kompetent sätt i Schweiz. Den har en oöverträffad punktlighet, fungerar säkert även vintertid och har de högsta marknadsandelarna i Västeuropa såväl vad gäller person- som godstrafik. Men inom järnvägen är det inte konkurrens som gäller, utan samarbete. Konkurrerar, och det framgångsrikt, gör man med personbilar och lastbilar.