Hiv betraktades för 25 år sedan som en mystisk sjukdom, enbart förekommande bland homosexuella män.
I dag vet vi mer. Vi har mediciner som bromsar sjukdomsförloppet, men inget egentligt botemedel.
Var femte sekund smittas en människa med hiv. Nära 40 miljoner människor är hiv-positiva. Under 2005 dog 3 miljoner människor, varav en sjättedel barn.
Sjukdomen ökar explosionsartat i Asien. I vårt grannland Ryssland finns cirka 860 000 smittade.
De flesta som smittas i dag är kvinnor i olika åldrar. I många kulturer kan de inte säga nej till sex utan att slängas ut ur sina hem eller riskera misshandel.
Eftersom kvinnorna i många länder bär upp livsmedelsproduktionen, töms åkrarna på arbetskraft när kvinnorna blir sjuka.
På många håll i Sverige och på andra håll i världen genomförs arrangemang för att uppmärksamma dagens allvarliga tema. Där så inte sker, står det var och en fritt att göra egna arrangemang; i hemmet, i föreningsmöten, på restauranger, i danslokaler. Tänd ett eller flera ljus, knyt röda rosetter, håll en tyst minut av medkänsla för offren för denna hemska farsot.
Många organisationer engagerar sig också i kampen mot spridning av hiv, och för hjälp till de drabbade.
Sedan mitten av 1980-talet har Svenska kyrkans mission, SKM, bedrivit ett arbete i nära samverkan med systerkyrkor i de drabbade länderna.
Kyrkan i södra Indien bedriver exempelvis ett brett arbete mot hiv och aids. De utbildar sina anställda och producerar studiematerial. Sjukhusen och klinikerna erbjuder hiv-test, vård och stödsamtal. Volontärer arbetar med hemsjukvård och samtalsgrupper bildas.
SKM:s insamlingsperiod från första advent till trettondagen ägnas i år åt avgörande insatser i kampen mot hiv och aids. Uppmaningen är:
"Se människan bakom hiv och aids."
Evald Aspengren