Sju argument för sänkta arbetsgivaravgifter

Det är i småföretagen som tillväxten och framtiden finns. Att sänka arbetsgivaravgifterna rejält är den enskilt viktigaste åtgärden för att dessa skall ha råd att växa och nyanställa anser Lars Holm regionchef för Företagarna i Östergötland.

Linköping2010-05-25 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en färsk rapport visar Företagarna på sju starka argument för en sänkning av arbetsgivaravgifterna, bland annat högre sysselsättning och högre företagande.

Det är i småföretagen som tillväxten och framtiden finns. Att sänka arbetsgivaravgifterna rejält är den enskilt viktigaste åtgärden för att dessa skall ha råd att växa och nyanställa. Att inte sänka innebär färre jobb och mindre välstånd för alla i Sverige. Hårdast slår det mot alla dem som därför aldrig får en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Svenska arbetsgivaravgifter och egenavgifter har tiodubblats sedan 1960, ett världsrekord vi kanske inte skall vara så stolta över. De inkluderar bland annat en ren löneskatt på cirka 7,5 procent, falskt marknadsförd som arbetsgivareavgift! I det korta perspektivet föreslår vi därför en sänkning av avgifterna med 7,5 procentenheter för lönesummor upp till tre miljoner kronor per år. En sådan lösning är relativt billig och gynnar de minsta företagen mest.

Motståndarna har pekat på att lägre arbetsgivaravgifter inte ger så många jobb, och att en sänkning äts upp av högre löner. I vår rapport visar Nima Sanandaji, VD för Captus, och Tino Sanandaji, forskare vid University of Chicago, att kritiken i hög grad är felaktig. De pekar tvärtom på sju starka argument för en sänkning:

En sänkt arbetsgivaravgifts jobbskapande effekt äts inte alls upp av höjda löner. Högre löner stimulerar i stället fler att arbeta.

Sänkta avgifter, liksom andra skattesänkningar, ökar incitamenten till karriärutveckling och utbildning.

En sänkning av arbetsgivaravgiften skulle just i Sverige få direkt effekt på sysselsättningen i stället för att ätas upp av höjda löner. Detta eftersom den svenska lönebildningen är hårt reglerad av centrala löneavtal.

En sänkning av egenavgiften, den avgift som företagarna betalar för sig själva, stimulerar sysselsättningen genom ökat egenföretagande.

Som Keynes upptäckte redan för sjuttio år sedan, kan sänkt arbetsgivaravgift få fart på sysselsättningen under lågkonjunktur.

En sänkning kan riktas till specifika grupper, så att den får liknande effekt som jobbskatteavdraget.

Slutligen innehåller arbetsgivaravgiften en stor löneskatt, dold för medborgarna. Demokratisk ärlighet kräver att denna tas bort, som vi i Företagarna föreslår, alternativt omvandlas till en synlig skatt på arbete.

Av cirka 200 000 företagare i Sverige med 1-9 anställda vill över 130 000 gärna anställa minst en ny medarbetare. Med lägre arbetsgivaravgifter ökar chansen rejält att de verkligen har råd till detta. Du har just läst sju goda argument för att sänka arbetsgivaravgifterna och 130 000 nya jobb borde vara skäl nog att göra det - nu.

LARS HOLM, REGIONCHEF FÖRETAGARNA ÖSTERGÖTLAND

Läs mer om