Sjukförsäkringen fungerar

Sjukförsäkringen har övergångsproblem men kommer till slut att gynna alla som tidigare utestängts från arbetslivet. Det anser RALF FALKHEDE i en replik till Emil Broberg (ÖC 20/1).

Linköping2010-01-26 10:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Emil Broberg framför den mest förödande kritik mot socialdemokraternas hantering av sjukförsäkringsproblematiken som jag läst på länge (ÖC 20/1). Det värsta är dock att han försöker låtsas som om detta är ett angrepp på den borgerliga alliansens utveckling och förbättring av sjukförsäkringen.

Självklart kommer inte alla förbättringar av sjukförsäkringen att kunna genomföras genast.

Faktum är att Socialdemokraterna har under sina tolv år vid makten utnyttjat framför allt förtidspensioneringen till att skicka ut människor i utanförskap bland annat för att inte behöva redovisa antalet arbetslösa. Inga av de förbättringar som alliansen infört för att ge människor bättre möjligheter att vara inne på arbetsmarknaden och att känna att man har ett värde och kan försörja sig själv har överhuvudtaget diskuterats tidigare under den socialdemokratiska majoriteten.

De förslag som Broberg nu för fram är en utveckling av den sjukförsäkringsreform som alliansen genomfört. Verkligheten är dock att alla förändringar tar tid. Detta syns tydligt i vad som nu sker. Misstag begås, människor drabbas genom att regler tillämpas strikt, informationen brister och organisationen har svårt att ta individuella hänsyn. Men detta är övergångsproblem och de förbättringar som genomförts kommer att gynna alla dem som tidigare blivit utestängd från den gemenskap som arbetsplatsen utgör. Tyvärr måste jag konstatera att Brobergs artikel inte är en fråga om hur sjukförsäkringen skall utformas utan enbart förslag på förbättringar som kommer att genomföras om de krävs.

Vad som däremot är klart är att den nu genomförda reformen inte skulle ha genomförts med en röd-grön majoritet vilket skulle drabba många långtidssjukskrivna hårt.

Läs mer om