Sjuklöneansvaret gräver varje dag djupa hål i våra mindre företags plånböcker. I förlängningen innebär det också färre jobb eftersom många företagare hellre avstår från att anställa än att utsätta sig för risker som inte går att beräkna.
Arbetsgivaren får betala lön till sjuka medarbetare för dag 2 till och med dag 14. Ju färre anställda man kan fördela kostnaden på, desto större är risken. Sjuklöneansvaret upplevs därför som ett djupt orättvist lotteri av småföretagen.
Att det också leder till färre anställningar framgår av en färsk undersökning från SKOP/Företagarna. Undersökningen visar att hela 24 procent av företagen, som valt att inte anställa personer utanför familjen, säger att sjuklöneansvaret haft en mycket stor eller ganska stor betydelse för beslutet. Få frågor har så stor betydelse för så många företag i deras vardag.
Vi i Företagarna menar att nuvarande system är orimligt eftersom arbetsgivaren tvingas betala för sjukskrivningar av alla slag, även sådana som inte alls har med jobbet att göra och till och med för skador på grund av fritidsaktiviteter eller medarbetarens egna beslut. Problemen kan sammanfattas i tre punkter:
? Självriskfördelningen med 1 dag för den sjuke och 13 dagar för arbetsgivaren upplevs som helt orimlig.
? Ansvar för sjukperioder på grund av idrottsskador och till och med planerad sjukdom som skönhetsoperationer strider mot det allmänna rättsmedvetandet.
? Krav på semesterersättning efter upp till två års sjukfrånvaro är för de flesta lika överraskande som en blixt från klar himmel.
Sjuklöneansvaret är för de små företagen ett högrisk-lotteri. Tänk dig att två blir sjuka 14 dagar i ett företag med fyra anställda. En hel manmånads produktion försvinner, intäkten är noll men cirka 35 000 i lön och arbetsgivareavgifter ska fortfarande betalas. Två sådana smällar på ett år kan slå ut ett litet företag.
Det är därför inte förvånande att sjuklöneansvaret har blivit en mental spärr emot att nyanställa. I våra konjunkturmätningar ser vi år efter år ett stort antal företagare som hellre avstår expansion än att behöva ta risken att nyanställa. Dessutom får den som varit sjuk allt svårare att hitta ett nytt jobb.
När statens försäkringssystem lagt så orimliga risker på småföretagarna att de inte vågar anställa är det dags att tänka nytt. Att åter igen respektera grundprincipen att företaget ska betala för arbete men inte för ledighet. Då ter sig en halvering av sjuklöneansvaret till 7 dagar som ett logiskt första steg. Det skulle gå helt i linje med både de politiska partiernas i vissa fall nymornade intresse för småföretagen och deras intresse av att minska utanförskapet.
Lars Holm
Petra Hammarstedt