Sjukpenning bedöms godtyckligt

En ny undersökning visar att arbetslösa och de med sämre utbildning har svårare att få rätt hos Försäkringskassan, skriver Ingemar Färm, ordförande i Handikappförbunden.

Linköping2007-04-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte hur sjuk du är som avgör om du får sjukpenning från Försäkringskassan. I stället beror det på din utbildningsnivå, om du är arbetslös eller inte, och om du har "rätt" sjukdom. Det visar en rapport som Handikapprörelsen tagit fram.

Den som drabbats av en allvarlig sjukdom kan vittna om hur skoningslöst livssituationen påverkas. Många tvingas dessutom föra en helt oväntad kamp - för rätten till försörjning när det inte längre är möjligt att utföra sitt arbete.

I den politiska debatten framställs sjukskrivna som fuskare. Olika debattörer försöker övertrumfa varandra i hårda tag för att komma åt "fusket". Inom handikapprörelsen känner vi inte igen oss i den bilden. Vår verklighet är en hård kamp för att få behandling och rehabilitering. Och för att få sjukpenning - så att krisen inte också leder till ekonomiska problem. Den enskilde individen får börja en orimlig kamp för rättigheter som de flesta av oss tror ska finnas, den dag vi råkar ut för allvarlig ohälsa.

Handikapprörelsen i Västernorrland har anlitat en forskare för att granska de fall där Försäkringskassan gett avslag till sjukpenning. Slutsatserna, som presenteras på måndag, är slående. En av femton försäkringsläkare stod för hälften av avslagen i länet. Vissa diagnoser är klart underrepresenterade. Sjukdomar som oftare drabbar män än kvinnor ifrågasätts inte på samma sätt.

Självklart är det viktigt att värna socialförsäkringen. Fusk ska inte få förekomma. Debatten har dock tagit en otäck vändning: Alla som är sjuka tenderar att ifrågasättas.

Men indragen sjukpenning och utebliven medicinsk behandling gör inte människor friska.

Ett tips från handikapprörelsen är: Skulle du drabbas av sjukdom, se då till att vara välutbildad och frisk nog att hävda dig i ditt möte med Försäkringskassan.

Ingemar Färm

Läs mer om