Ska vi behålla dagens län eller ska vi skapa så kallade storregioner?
Jag misstänker att den gode Axel Oxenstierna där uppe i sin himmel undrar vad som står på. Grunden till dagens län, som i sin tur bygger på våra urgamla landskap, lades av honom på 1630-talet. Jag tror att Axel, om han levt idag, hade delat uppfattningen att tiden är mogen för att göra vissa anpassningar av dagens system för den regionala statliga förvaltningen.
En statlig utredning, den så kallade Ansvarskommittén, kommer om några veckor med förslag till förändringar. Av vad som läckt ut framgår att många tänkvärda förslag kommer men att det på åtminstone en punkt blåser till strid. Nämligen förslaget att dagens län skall skrotas och ersättas av nya och större enheter.
I bakvattnet härav har olika kartritare gripit pennan för att lägga fram ritningar om hur de nya större regionerna ska se ut. Vissa vill föra Östergötland till Smålandsområdet av sjukvårdskäl, andra vill föra oss till Stockholmsområdet av tillväxtskäl. Några vill bilda ett "Storöstergötland" genom att inkorporera vissa kringliggande kommuner.
Själv har jag följande uppfattning:
º Före ett beslut måste en valakt till. Det håller inte att över huvudet på folk bestämma hur kartorna ska ritas. En mer typisk fråga för folkligt inflytande får man leta efter. Vad som kan hända om man inte kommunicerar med medborgarna visar folkomröstningen kring eurons eventuella införande med all önskvärd tydlighet. Eller för den delen Vrinnevilistans framgång i Östergötland. När Heby kommun skulle föras från Västmanland till Uppsala län krävdes drygt tio år av förberedelser inklusive en folkomröstning. Människor bryr sig om de är östgötar, östsvenskar eller storstockholmare!
º Kartor kan inte ritas innan vi bestämt vad storregionerna ska göra. Om detta svävar vi för närvarande i ovisshet.
º Om man ska ändra/avskaffa Östergötland bör man tala med berörda kommuner och inte bara med länsföreträdarna. Vill vissa kommuner föras till eller från de län de för närvarande ingår i? Jag förutser en livlig debatt runt om i landet, måhända till förfång för det verkliga politiska arbetet.
Av vad som framförts av företrädare för Ansvarsutredningen framgår att huvudförslaget är att på så kallad frivillig basis kunna fastställa en ny länsindelning före nästa riksdagsval 2010. Detta utan möjlighet för medborgarna att via en valhandling ge sin mening tillkänna.
Jag menar att en ny länsindelning kräver mer folklig debatt än så. Har vi levt med dagens system sedan 1632 orkar vi nog med att ta oss tid att diskutera också utanför det etablissemang som jag själv tillhör. Visserligen har jag slutat när eventuella förändringar träder i kraft men just därför kan det vara på sin plats att slå larm.
Björn Eriksson
Landshövding i Östergötland
(den sista?)