Säkerheten för våra anställda, kunder, underentreprenörer och leverantörer är en av de viktigaste frågorna Skanska har på agendan och som vi tar ansvar för.
Skanskas breddutbildning för hantverkarna inom vår byggserviceverksamhet, Skanska Direkt, är inget undantag från detta säkerhetsarbete. För hantverkarna inom Skanska Direkt innebär breddutbildningen att de får ökade kunskaper om vad som krävs för att undvika fel och brister i utförandet.
Det dagliga arbetet omges av lagar och förordningar och därför får det inte råda någon som helst tvekan om vilka arbetsmoment som får, respektive inte får utföras utan nödvändig behörighet och kompetens.
Ett av blocken i denna breddutbildning är en elutbildning. Innan utbildningen togs fram frågade vi Elsäkerhetsverket vad som gäller för att kunna utföra jobben på ett säkert och lagstadgat sätt.
"Behörig yrkesman El" kallas den hantverkare som genomgått breddutbildningen och godkänts av behörig elinstallatör. För att ha behörighet till vissa elinstallationsarbeten krävs, utöver utbildningen, att både den enskilde och företaget följer vissa rutiner.
Bland annat att en behörig elinstallatör ska vara anställd i byggserviceverksamheten på orten, eller att det finns en ansvarig under-entreprenör knuten till byggserviceverksamheten i ett avtal.
Vi vill understryka att bredd-utbildningen bara gäller Skanska Direkt och det enstaka lilla uppdraget, till exempel en badrumsrenovering.
Det går inte att som kund ringa Skanska Direkt för att få ett enskilt elarbete utfört. De elarbeten vi utför ingår i ett bygguppdrag, där en liten del exempelvis kan vara att demontera en strömställare.
Vi får inte utföra arbeten utan att behörig elinstallatör finns knuten till byggserviceenheten. För att enkelt tydliggöra vilka arbets-uppgifter som får utföras har "behörig yrkesman El" ett kort med en röd och en grön sida.
Detta kort fungerar som en egenkontroll före arbetets start. Vid alla andra typer av projekt och entreprenader ska naturligtvis de olika arbetsmomenten utföras av respektive yrkeskategori.
Vi vet att våra kunder är intresserade av bredare kompetens hos våra hantverkare. Det kan inte vara rimligt att kunden ska betala för sex, sju olika yrkeskategorier som ska samsas i omgångar vid till exempel en enstaka badrumsrenovering, med allt vad det innebär i form av restider, väntetider och störningar.
debatt
Skanskas elutbildning breddar kompetensen hos hantverkarna och är dessutom både säker och laglig, skriver PER STENHOLM, samordningsansvarig för Skanska Direkt, i ett svar på Tord Martinsens artikel den 2 februari.