När man ytligt betraktar folkhälsan i Östergötland förefaller den som ungefär likartad med övriga Sverige. Om man däremot gör en djupare analys visar sig betydande folkhälsoskillnader, särskilt mellan Norrköping och Linköping. Exempelvis är risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom ungefär 30 procent högre för Norrköpingsborna. Fenomenet studeras av en tvärvetenskaplig forskargrupp med inriktning mot folkhälsa och välfärd som sedan en tid finns vid Linköpings universitet och Landstinget i Östergötland, "Twincities Research Group".
Tidigare i år arrangerade den regionala satsningen Hälsans nya verktyg konferensen "Med hjärtat i hemmet". Bland annat premiärvisades EKG-mätaren "två tummar räcker" som snabbt fångar hjärtats rytm och den elektroniska hälsodagboken. Där presenterades även "aktivitetssensorn" som genom att registrera alla former av fysisk aktivitet har potential att ersätta stegräknaren.
Konferensdagen ägnades också åt hälsoskillnaderna i vår region och deltagarna inbjöds till en idétävling vid sittande bord. Ett 70-tal kreativa förslag kom fram, bland annat en hälsobuss som skulle kunna cirkulera i länet och erbjuda kostnadsfria hälsokontroller och en stadskamp mellan Norrköping och Linköping med stegräknare, eller varför inte aktivitetssensorer.
Hälsans nya verktyg stimulerar och stödjer innovationer som gör att mer vård kan bedrivas i hemmen och att var och en - direkt i hemmet - kan följa upp sin egen hälsa. Idéer och innovationer är grunden för nya företag och ökad tillväxt i befintliga företag. Det ger Östergötland nya jobb, mindre ohälsa och ökade skatteintäkter som inte minst gynnar den offentliga vården och omsorgen. Bakom satsningen Hälsans nya verktyg står universitetet, landstinget, kommunerna och ett 50-tal företag.
För att komma tillrätta med hälsoskillnaderna krävs förstås ett offensivt folkhälsoarbete, men också att satsa på innovationer och nytänkande. Utifrån diskussionerna på konferensen i februari vill vi nu tillsammans engagera oss för att förbättra hälsoläget, särskilt med inriktning på hjärta och kärl i Norrköping. Vi välkomnar därför fler nya idéer från såväl privatpersoner och vårdpersonal som forskare och företagare liksom civilsamhällets organisationer. En utmaning är att hitta kostnadseffektiva lösningar som får stor spridning. En annan utmaning består i att koppla ihop hårt och mjukt, förändra levnadsmönster och lyfta en hel befolknings hälsa - till gagn för såväl individens som regionens välmående.
ANDERS CARLSSON, PROJEKTLEDARE, HÄLSANS NYA VERKTYG
EWA GRODZINSKY, DOCENT, TWIN CITIES RESEARCH GROUP, VERKSAMHETSCHEF FOU-ENHETEN FÖR NÄRSJUKVÅRD, LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND
HANS NILSSON, DOCENT I HISTORIA, TWINCITIES RESEARCH GROUP