Skolan måste se eleverna

Skolan måste se elever i behov av stöd och hjälp för att kunna lära sig läsa, skriva och räkna. Det skriver kommunalrådet BENGT OLSSON (fp) i en replik.

Linköping2008-02-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gunilla Nylund anser (2/2) att införandet av skriftliga omdömen från första klass är den värsta skrällen i skolans värld på fyrtio år. Då dominerades den politiska debatten av vänstern och några betyg skulle inte finnas överhuvudtaget.

Under de senaste 10-20 åren har det emellertid skett en förskjutning i debatten och folkpartiet och Jan Björklund har genom sina insatser bidragit till denna. Men även LO knöt i en idéskrift från 2001, Resa i första klass, an till arbetarrörelsens gamla bildningstradition och ställde frågan om inte frånvaron av betyg och tydliga besked i skolan främst missgynnade arbetarklassens barn.

Folkpartiet vill i likhet med författarna till LO:s skrift att alla barn ska kunna resa i skolans första klass. Det är helt i linje med liberalen Fritjuv Berg - som redan på 1880-talet arbetade för en gemensam barndomsskola för alla barn oavsett social och ekonomisk bakgrund. Först med införande av grundskolan realiserades den tanken.

Inga barn ska behöva lämna lågstadiet utan att kunna läsa, skriva och räkna. Därför ska resurser till stöd för de barn som behöver sättas in så tidigt som möjligt och för att kunna se detta behov krävs flera åtgärder:

Utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner är några. Men de behöver kompletteras med skriftliga omdömen för en större tydlighet. Utvecklingssamtalen har sina brister. Forskaren Johan Hofvendahl såg i avhandlingen Det riskabla samtalet en risk i att samtalen inte blir tillräckligt tydliga i sin information till elever och föräldrar.

Betyg ska enligt regeringens förslag sättas från årskurs sex och dessutom i flera steg än för närvarande - men de ska inte jämställas med skriftliga omdömen som Gunilla Nylund lite glidande gör i sin artikel.

Nylund må ironisera över Jan Björklunds användning av begreppet "flumskola". Men om motsatsen till denna är en skola som sätter kunskapen i fokus och samtidigt betonar vikten av en lugn och trygg arbetsmiljö för alla barn så är jag övertygad om att Björklund har ett stöd för sin uppfattning i den allmänna opinionen.

Bengt Olsson

Läs mer om