Någon retorik som går ut på att något ska vara gratis går inte att finna i vare sig Piratpartiets partiprogram eller vad som sagts närhelst vi försökt framföra vårt budskap. Trots detta hävdar nu Correns ledarskribent Marika Formgren ändå att vi skulle sagt motsatsen och nu som först vill tona ner fildelningsfrågan. Nej, det håller verkligen inte.
Formgren hävdar också att upphovsrättsfrågan inte har med integritet att göra. Vi menar att all kommunikation som går genom den enskildes internetanslutning är privat och bör fredas i enlighet med principen om skyddat privatliv. Upphovsrättslagstiftningen har dock gått så långt att privata aktörer fått större befogenheter att kränka personlig integritet än den svenska polisen. Detta enbart för att skydda särintressen från en enda bransch och beivra brott vars allvar på sin höjd kan anses vara i nivå med snatteri. Samtidigt lyser rättssäkerheten med sin frånvaro.
Vår upphovsrättspolitik grundar sig alltså i att vi vill freda den enskildes privatliv, inte för att vi skulle vara emot upphovsrätten som princip, ännu mindre för att vi skulle ha en socialistisk eller marknadsliberal grundsyn.
Formgrens tolkning av Piratpartiets budskap som "Ge bort frukterna av ditt arbete gratis eller gå under" är en överdramatisering inte helt olik de domedagsprofetior underhållningsindustrin kommit med varje gång nya tekniker för audiovisuella upptagningar har sett dagens ljus. Men det är intressant att man tar upp exemplet med den så kallade "tidningsdöden". Menar hon att vi ska lagstifta emot gratisnyhetsläsning också?
Till sist vill vi påtala att vi förespråkar kollaborativism mer än kollektivism. Kollaboration förutsätter individers kreativa bidrag och bygger på en balans mellan kollektivism och individualism.
Michael Bülow
Loulah A Johnstone
Isabella Lemoine
Niklas Holma
Per Jennerström
Björn Nilsson
Sammy Nordström
Johan Hellberg
Gabriel Sjölund
Corren svarar:
Läs ert eget partiprogram. "Kulturen måste släppas fri", "kulturell allemansrätt", "sprida kultur till nästan ingen kostnad alls" och "fri fildelning" är bara några av många formuleringar som går ut på att kultur på nätet ska vara gratis.
Och återigen: Upphovsrätten kränker inte någons integritet. Beivrande av upphovsrättsbrott kan göra det, men då borde det räcka att förändra reglerna för hur upphovsrättsbrott får beivras. Ändå vill Piratpartiet radikalt minimera upphovsrätten till att bara ge ett femårigt kommersiellt skydd, vilket bland annat innebär att skyddet mot icke-kommersiella kränkningar av den ideella upphovsrätten försvinner. Ett sådant förakt för upphovsmän och deras arbete är detsamma som att vara emot upphovsrätten som princip.
Det intressanta med tidningsbranschen är att den frivilligt har gjort det som PP vill tvinga musik-, film- och dataspelsbranscherna att göra: Man delar ut frukterna av sitt arbete gratis på nätet. Tidningsdöden visar att det inte är den väg till framgång som PP vill göra gällande.
Oavsett kollaborativism eller kollektivism - PP förvägrar den individuella upphovsmannen rätten till frukterna av hans/hennes arbete, med hänvisning till flertalets nytta ("kulturell allemansrätt", "folkligt förankrad immaterialrätt"). Som borgerlig ledarskribent delar jag inte PP:s syn på individ kontra samhälle.
Marika Formgren