I våras blev det tydligt hur snabbt Systembolaget och dess monopol kan manövrera ut små lokala företagare. Då tvingades nämligen Runölet från Millingstorps gårdsbryggeri bort från butikshyllorna runt om i landet. Ett öl som under tio års tid fått många fina utmärkelser och som trots att ölet till cirka 90 procent sålts lokalt i Östergötland, kunnat matcha försäljningen på nationell nivå och därmed haft rikstäckning. Men då försäljningen det senaste halvåret sjönk något förändrades allt.
Tre månader senare är systembolaget i Ödeshög - en kommun med 5 500 invånare - den enda stadiga försäljningskanalen, medan andra butiker i länet kan ta hem på beställning. Självklart blir detta ett enormt avbräck för företaget. Att produkten åtminstone skulle få finnas på hyllorna i länets butiker kom inte på fråga. Då skyllde Systembolaget på EU och befarade att Kommissionen i så fall skulle ta upp en diskussion om monopolets vara eller inte vara. Det är makalöst.
Regeringen, Systembolaget och Konkurrensverket (KKV) har uppmärksammats på hur snett Bolagets regler slår mot småföretagarna och glädjande nog har både KKV och det ansvariga statsrådet Maria Larsson förstått allvaret i situationen. Men risken finns att Systembolaget hinner skadeskjuta flera av de ett hundra svenska alkoholproducenterna om inte något händer snabbt. Det finns också andra märkligheter som uppstår med det svenska monopolet.
Kan du till exempel föreställa dig att svenska vintillverkare som tar emot turister inte får låta dem provsmaka vinet som framställts på gården? Någon annans vin kan de i och för sig få bjuda på men hur vettigt verkar det för en vinproducent att bjuda på konkurrenternas viner? Finland, som liksom Sverige har kvar sitt monopol på alkohol, tillåter trots det gårdsförsäljning. Förhoppningarna var därför stora på att ett motsvarande förslag skulle läggas i Sverige då alkoholutredningen nyligen presenterades, men läget är osäkert. Likt Systembolaget valde den ansvarige utredaren istället att skylla på EU och säga att gårdsförsäljning inte är förenligt med EG-rätten. Men det är fel. Den ansvarige EU-kommissionären Kroes har faktiskt uttalat att det är ok, så länge ingen producent diskrimineras.
Oavsett vad man anser om monopolets järngrepp om Sverige är en sak klar, det främjar inte svenska företagare som i de flesta fall finns på landsbygden där arbetstillfällena är få. Utvecklingen tenderar i stället att bli den rakt motsatta, vilket är fullkomligt absurt. Och, felet är inte EUs!
Betty Malmberg
Fredrik Bergqvist
Christofer Fjellner