Man tar sig för pannan när man inser att Correns presentation (27/2) av ombyggnaden av biblioteket inte är ett för tidigt väckt aprilskämt. Inte ens i Grönköping skulle något liknande vara tänkbart - men i Linköping, med sina storstadsanspråk, kan det ske.
Linköping har endast en offentlig byggnad från de senaste 50-60 åren som låter tala om sig utanför kommunens gränser. Och trots vissa kompromisser i genomförandet framstår biblioteket som en byggnad med stora arkitektoniska kvaliteter såväl i exteriör som i interiör.
Linköpingsborna tycker om sitt bibliotek och är stolta över den vackra byggnaden.
En ny entré mot Slottsparken likt fotot i tidningen måste medföra en rad konsekvenser både utanför och inne i byggnaden. Den nuvarande interiörens vackra rum och spännande rumssamband skulle sannolikt spolieras. Utrymmet för böcker och övrig media skulle krympas trots att expansionsreserverna i dag inte ter sig särskilt stora. Att infoga ett medborgarkontor i anslutning till entréhallen kan knappast genomföras utan att svåra ingrepp i den arkitektoniska helhetsgestaltningen.
På samma sida i Corren (27/2) kan man läsa om tankarna att ersätta simhallen med en ny och redan följande dag får vi ta del av planerna på att bygga ytterligare en sporthall. Finns det resurser till sådana projekt ter det sig inte orimligt att föreslå den bästa lösningen för biblioteket: Att söka nya lokaler för turistinformation, informations- och medborgarkontor i ett annat centralt läge. Med en sådan inriktning kan Linköpings bibliotek utvecklas och leva vidare som en kulturbyggnad värd namnet i universitets- och kulturstaden Linköping. Den vackra byggnaden blir inte sönderplottrad av småsnåla och kortsiktiga ombyggnader.
Karl-Erik Nyberg