Linköpings miljönämnd har högt anseende för sin kompetens. OECD har frågat Naturvårdsverket hur svenska kommuner arbetar med miljö. Naturvårdsverket har vänt sig till Linköpings kommun, som en av två, för att få information om vårt miljöarbete. Ett gott betyg!
Miljönämnden har gjort ett viktigt och gediget arbete genom åren. Nämnden har bland annat bidragit till förbättringar av planärenden i syfte att förhindra bebyggelse i bullerutsatta områden, så att människor och miljö inte ska komma till skada.
Kommunstyrelsens majoritet vill slå samman Byggnämnden och Miljönämnden. Miljöpartiet och Folkpartiet befarar att detta går ut över miljön. En nämnd med hög kompetens inom just miljöområdet måste bevaka miljöaspekterna, annars riskerar de få mindre tyngd vid hantering av bland annat planärenden. Ledamöterna måste vara väl insatta i det omfattande regelverket. Så gott som alla större kommuner har därför egna miljönämnder.
De som vill slå samman nämnderna hoppas att det ska leda till större effektivitet. Men den förväntade besparingen riskerar att ätas upp av felbeslut och överklaganden, när mindre specialiserade nämndledamöter får ansvar för komplexa myndighetsärenden. En snabbare och smidigare hantering av ärenden kan uppnås genom ökat samarbete mellan tjänstemännen. Öppenheten och tydligheten mot medborgarna i politiska beslut minskar om nämnderna slås ihop. Det är bättre att två nämnder ger sina respektive synpunkter på komplexa ärenden och att dessa förs upp till kommunstyrelsen för offentlig debatt. Slutligen vore det synd att försvaga demokratin genom att minska antalet fritidspolitiker. Fler, inte färre, behövs i det demokratiska arbetet!
Det är inte för sent. Kommunfullmäktige tar beslut på tisdag. En kommun med hög miljöprofil behöver en egen miljönämnd!
ANNIKA LILLEMETS GRUPPLEDARE (MP)
BENGT OLSSON, KOMMUNALRÅD (FP)