Systembolagets monopol bromsar den svenska landsbygdsutvecklingen. Svenska producenter av alkoholhaltiga drycker har i praktiken försäljningsförbud på sina egna varor. Landets småskaliga producenter tillåts inte att sälja direkt till sina kunder. Försäljningen begränsas av detaljhandelsmonopolets nålsöga.
Småskaliga producenter har svårt att få avsättning för sina produkter och en flaskhals är Systembolagets urval och storskalighet. Det är därför viktigt att vi ser över monopolets inköps- och sortimentsmodell, men också att vi ser rimligheten i tillåta gårdsförsäljning.
Systembolaget har förvisso beslutat att små och lokala producenter ska kunna få sälja sina varor på minst ett systembolag. Det är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån de villkor som gäller för producenter i resten av EU. Sverige är det enda landet i EU där gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholprodukter inte är tillåten. Men en vinodlare i Sverige bör rimligen ha samma marknadsvillkor som andra europeiska odlare - det vill säga rätten att sälja sitt vin direkt till konsument under kontrollerade former.
EU:s regler utgör inget hinder. Sverige kan göra undantag för gårdsförsäljning från Systembolagets ensamrätt. I grunden är det en företagarfråga: Gårdsförsäljning kan skapa bättre förutsättningar för företagandet och för en levande landsbygd. Nya arbetstillfällen kan skapas. Den lokala och småskaliga framställningen är en framtidgren i den gröna näringen.
Företagare som investerar i att ta fram och kommersialisera alkoholhaltiga drycker ska ha skäliga förutsättningar. På köpet kan utväxlingen från alternativa avsättningar förbättras, till exempel för den företagsamme skogsbrukaren som framställer vin ur björkens sav.
Gårdsförsäljning kan också öka konsumenters tillgång av närproducerat, gynna den lokala matkulturen och främja landsbygdsturismen. Lokal mat- och dryckesproduktion är en viktig del i att göra landsdelar attraktiva. I landsbygdsprogrammet erbjuds lokala producenter stöd för bland annat investeringar, kompetensutveckling och utveckling av turism.
Med andra ord ingår livsmedelsförädling redan i den svenska regeringens framtidssatsningar, med stöd i EU:s ambitioner för landsbygdsutvecklingen.
Gårdsförsäljning kan bli ett viktigt inslag i det lokala näringslivet och även möta svenska konsumenters ökande efterfråga på närproducerat. Detaljhandelsmonopolet behöver inte vara ett hinder.
Maria Plass