Det finns två sätt att sälja sina varor. Antingen förklarar man varför den egna produkten är bäst, som seriösa företagare gör i sin marknadsföring. Eller så misstänkliggör man konkurrenterna, som småbrukaren Bengt Svalander i sitt inlägg (7/11) mot genmodifierade grödor (GMO). Den senare metoden brukar användas när de egna produkterna är underlägsen i kvalitet, funktion eller pris.
Genmodifiering har under snart två decennier använts som ett hot från miljörörelsen - trots att all växtförädling innebär genförändringar. Den nya tekniken innebär bara att man får en bättre precision i växtutvecklingen, billigare mat, utrotad världssvält samt mindre utsläpp av koldioxid och gifter är några av de positiva effekterna motståndarna vill hindra. Spridningen, som så många är rädda för, har forskarna verktyg för att hindra och studier visar att den biologiska mångfalden faktiskt gynnas av GMO, genom minskade utsläpp. Det är dags att sluta vara rädd för GMO-produkter. Här är tre exempel på varför:
* Medicinforskare har lyckats få en rapsväxt att framställa insulin. Detta kommer att ge tiotusentals människor, som förut inte haft råd med medicin, möjlighet att hantera sin sjukdom.
* En ny variant av ris producerar extra mycket vitamin D. Detta ris, gyllengult av vitaminet, kommer att utrota bristsjukdomar som miljoner barn drabbas av varje år.
* Modifierade spannmål ger högre avkastning och är mer motståndskraftiga mot angrepp och gifter. Mer kan odlas på mindre yta, tillgången ökar och priset sjunker. Svälten i världen kan äntligen förpassas till historieböckerna.
Genmodifiering ger fantastiska resultat och bör omfamnas. Bengt Svalander och alla andra som är emot dessa projekt förespråkar svält, fattigdom och sjukdomar - vare sig de vill erkänna det för sig själva eller inte.
Johan Lundberg
Hanna Österman