Idag befinner jag mig i Linköping för att träffa ledande företrädare för näringslivet i Östergötland. På mötet kommer jag att presentera en affärsmodell för hur vi vill att bygget av Ostlänken ska finansieras och organiseras. Målet är att projektet ska genomföras snabbare och effektivare än något tidigare svenskt järnvägsprojekt i modern tid. Vi siktar på byggstart redan år 2014 och omkring år 2019 kan de första tågen börja rulla.
Staten skjuter till 27 av de 30 miljarder kronor som banan beräknas kosta. Statens del finansieras genom lån i Riksgälden. Räntor och amorteringar täcks med marginal av intäkterna från en kilometerskatt på tunga lastbilar som införs tidigast år 2013. Kapitalkostnaden på lånet kommer till viss del även att finansieras genom något högre banavgifter än vad som är normalt, vilket är rimligt sett till de stora tidsvinster som banan ger upphov till. Under åren 2011-2013 anslås dessutom 500 miljoner kr för projekteringen av banan.
Vi anser att det är rimligt att de berörda kommunerna finansierar resecentrumanläggningarna längs banan. Ostlänken kommer att innebära kraftiga markvärdesstegringar, särskilt i stationsnära lägen. Vi bedömer därför att kommunerna kan få full kostnadsträckning genom försäljning av byggrätter till privata intressenter.
Vi vill undersöka möjligheten att genomföra en så kallad funktionsupphandling med helhetsåtagande för hela eller delar av banan. Modellen innebär att det företag som vinner upphandlingen inte bara bygger banan. Dessutom ansvarar man för drift och underhåll under en längre period. Modellen har visat sig kunna ge radikalt lägre byggkostnader, snabbare genomförande och bättre kvalitet.
Vi vill att staten och berörda kommuner bildar en gemensam projektorganisation. Syftet är planera banan på ett sätt som gör att de samhällsekonomiska intäkterna maximeras, bland annat genom en optimerad markanvändning. Det handlar också om att undvika onödigt dubbelarbete i planeringen.
Det står sedan en tid tillbaka klart att regeringen tar sin hand från Ostlänken. Projektet finns inte med i den plan för investeringar i transportsystemet fram till år 2021 som nyligen regeringen beslutat om. Det är inte ett järnvägsprojekt som regeringen sviker. Man riktar ett hugg mot en hel samhällsvision - visionen om den fjärde storstadsregionen.
Att bygga Sverige starkt och modernt för framtiden är grunden för all socialdemokratisk politik. Vi är ett samhällsbyggarparti. Om svenskarna röstar fram en socialdemokratiskt ledd regering i höstens val kommer Ostlänken att byggas. Då lägger vi den avgörande pusselbiten på plats för att förverkliga visionen om den fjärde storstadsregionen.
SVEN-ERIK ÖSTERBERG (S), GRUPPLEDARE I RIKSDAGEN