I dag har nästan alla svenskar ett betalkort eller sköter sina bankaffärer via en betalningsdosa på internet. Det är snabbt, smidigt och känns relativt säkert. Tyvärr är vissa oaktsamma med sina koder eller inloggningsuppgifter och blir en lätt måltavla för den som inte har ärligt uppsåt. Om någon exempelvis tappar sin plånbok med kort och en lapp med koden till korten kommer det från den 1 juli 2010 inte längre vara banken som står för hela förlusten.
I och med att den nya lagen träder i kraft blir det klargjort vilka skyldigheter en betalningskortsinnehavare har och vad som gäller när oturen är framme. Precis som förut är utgångspunkten att en kontoinnehavare inte ska stå för en förlust om någon har kommit över hans eller hennes betalkort via en stöld eller liknande. Men om det istället rör sig om obehöriga transaktioner, till exempel när en pin-kod har använts, kommer kontoinnehavaren att få betala en självrisk på 1 200 kronor.
Är du dock väldigt oaktsam och lämnar din plånbok obevakad under längre tid, kanske i ett obevakat omklädningsrum eller i en kundvagn när du handlar kommer du att få stå för förlusten själv. Likaså om någon enkelt kommit över din bankdosa och på det sättet kan komma åt dina pengar. Om du glömmer att underrätta banken att du förlorat ditt kort inom en viss tid kommer banken inte heller att vara tvungen att kompensera dig. Du har också en skyldighet att snarast anmäla till banken om du fått vetskap om att pengar felaktigt tagits från ditt konto.
Problemet är att obehöriga transaktioner ständigt ökar och det är vi som bankkunder som får betala kalaset i slutändan. I och med den nya lagen får vi bättre säkerhet och därmed skydd för konsumenten och det är något som vi i Alliansen jobbar hårt för.
Katarina Brännström, riksdagsledamot, (M)