Snäva bolagsintressen går först

Politikernas ifrågasättande av uppgifterna om att Arenabolaget är konkursmässigt visar att snäva bolagsintressen går före kommunens väl. Det skriver Klas Thorberg.

Linköping2007-11-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker från både majoriteten och oppositionen har gått i svaromål om Correns uppgifter om Arenabolagets usla ekonomi. Deras uppfattning och vilja är enstämmiga: Alla ifrågasätter att Arenabolaget är konkursmässigt, samtidigt som de gläds över alla de arrangemang som bolaget levererar.

Arenabolagets styrelse anstränger sig för att skydda bolagets skamfilade rykte genom att framhålla koncernvinsten på 420 miljoner kronor. Troligen i ett försök att imponera på Linköpingsborna, genom att visa på att det finns muskler i form av ytterligare hundratals miljoner som partivännerna i koncernledningen är villiga att rulla över till Arenabolaget.

Klarläggandet väcker knappast positiva känslor - vare sig hos Tekniska verkens kunder eller hos skattebetalarna. Inga betänkligheter redovisas heller över att pengarna i stället skulle kunna användas i kommunens kärnverksamheter eller leda till lägre avgifter och skatter. Här går verkligen snäva bolagsintressen före kommunens väl.

Paul Lindvall, som representerar de nya moderaterna, har genom sitt engagerade inlägg (10/11) bidragit till att ytterligare modernisera sitt parti. Moderaterna har inte enbart accepterat den svenska modellen utan är numera - åtminstone i Linköping - en varm försvarare av kommunen som finansiär av regional upplevelseindustri. Många trodde nog att en borgerligt styrd kommun skulle "kratta manegen" och inte via offentliga subventioner inkräkta på näringslivets och den fria marknadens område.

Moderniseringen av moderaterna tycks sakna stoppknapp.

Ingen tvivlar på att Cloetta Center är en tillgång för kommunen och regionen. Men många hade nog hoppats på att alliansen skulle försvara den kommunala ekonomin och sätta gränser för de stora bidrag som årligen rullar in i Arenabolaget. Ett tips till Paul Lindvall är att han, nästa gång han besöker Norrköping, tar kontakt med politikerna där. De kan vittna om hur man till slut - efter lång vånda och stora ekonomiska förluster - insåg att det fanns andra än kommunen som kunde driva och utveckla Kolmårdens Djurpark.

Klas Thorberg

Läs mer om