Snusning mer hälsosamt än rökning

Linköping2005-06-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska män har snusat i närmare 200 år. Om snus skulle medföra några allvarliga hälso-risker torde det ha framkommit vid det här laget, skriver Swedish Matchs informationschef MIKAEL ARNEBERT i ett svar på Eva Fernvalls inlägg den 18 juni.

Debattinlägget "Snus skadar hälsan" av Apotekets marknadsdirektör Eva Fernvall är svårt att bemöta eftersom det består av en formlig kanonad av påståenden kring snus. Därför bara några få tillrättalägganden.

Fernvall hänvisar till en ännu inte publicerad rapport från WHO:s cancerinstitut IARC som sägs slå fast en koppling mellan snusning och cancer i munhåla och bukspottkörtel. Denna rapport har alltså inte kunnat granskas eller värderas av vetenskaplig expertis. Vi vet från tidigare rapporter att IARC buntar ihop svenskt snus med muntobaksprodukter från Indien, Pakistan och andra länder, vilket naturligtvis har liten vetenskaplig relevans.

Om man studerar IARC:s egen folkhälsostatistik framkommer att män i Sverige (det är ju främst män som snusar) har lägst andel bukspottkörtelcancer efter Island bland 38 redovisade europeiska länder.

När det gäller munhålecancer har Sverige lägst andel efter Grekland och Island. Trots att svenska män har snusat i närmare 200 år.

Trots att svenska män sedan 1916 har lagt in 350 000 000 kilo snus under sina läppar. Om snus skulle medföra några allvarliga hälsorisker torde det ha framkommit vid det här laget.

Enligt Fernvall leder snusning till ett större nikotinberoende än rökning. Detta är en myt. Studier visar att snusare och rökare har ungefär samma nikotinhalt i blodet när de konsumerar "efter behag".

Forskningsresultaten indikerar ungefär samma grad av framgång hos dem som slutar röka som hos dem som slutar snusa och de upplever samma subjektiva grad av nikotinberoende.

Hundratusentals svenskar har slutat röka med hjälp av snus. Dessvärre försöker Fernvall utmåla snus som lika skadligt som cigaretter, och att det därför inte finns någon vits med att byta tobaksvana.

Hon är ganska ensam om den åsikten. Bara för att nämna ett exempel: En expertpanel under ledning av professor David T Levy genomförde förra året en riskutvärdering (publicerad i Cancer Epidemiol Biomarkers) av bland annat snus.

Att välja snusning istället för rökning minskar risken för död i tobaksrelaterade sjukdomar -- definierade som lung- och munhålecancer, hjärtsjukdomar och så kallad förtida död -- med 90 procent, enligt utvärderingen.

På en punkt är vi dock överens -- gravida kvinnor ska inte använda nikotin i någon form.

Vad Fernvall glömmer att nämna är att detta även omfattar Apotekets nikotinläkemedel.

Läs mer om