Folkpartistisk och borgerlig skolpolitik tar sikte på att ge alla elever som påbörjar gymnasieskolan reella möjligheter att fullfölja den med slutbetyg.
Vi vill inte ha den indelning av eleverna i ett A- och ett B-lag, som socialdemokratisk skolpolitik under 12 års tid har lett fram till. Baylan och Waltersson tycks inte bekymra sig särskilt mycket om att nästan en av fyra elever fortfarande fem år efter att de påbörjat gymnasieskolan inte har fullföljt den med slutbetyg.
Det är allvarligt eftersom ofullständiga betyg försämrar utsikterna till etablering på arbetsmarknaden och hämmar ungas självkänsla. Socialdemokraterna borde städa utanför sin egen dörr innan de anklagar andra för att vilja dela in eleverna i A- och B-lag.
Baylan och Waltersson har inte bemödat sig om att läsa direktiven för utredningen "En reformerad gymnasieskola", när de påstår att regeringens avsikt är att yrkesförberedande program inte ska kunna förbereda för fortsatta högskolestudier och ge grundläggande högskolebehörighet.
Det ska de visst kunna, men det ska inte vara obligatoriskt som det är i dag. Dessutom förbereder regeringen en lag som stadgar rätt till komplettering för dem som valt att inte läsa in högskolebehörighet i gymnasieskolan.
Skolminister Jan Björklund vill ha en bred lärlingsutbildning öppen för alla. Det framgår av direktiven.
Särskilt Kent Waltersson bör inte slå sig för bröstet när det gäller lärlingsutbildning.
Under hans tid som ordförande i bildningsnämnden togs inga initiativ alls för att påbörja försök med lärlingsutbildning i Linköping.
Tvärtom avstyrkte Walterssons partikamrater en ansökan från Göteborgs Praktiska Gymnasium om att starta en fristående skola med inriktning mot lärlingsutbildning i Linköping.
En pikant detalj i sammanhanget är att Ibrahim Baylan senare utsåg Göteborgs Praktiska Gymnasium till en av sex modellskolor för lärlingsutbildning i Sverige. Sedan i höstas finns utbildningen i Linköping med ett 45-tal elever, eftersom det är Skolverket och inte socialdemokraterna i Linköping som avgör fristående skolors etablering.
Men det viktigaste är dock det arbete som lärarna i de tidiga årskurserna i grundskolan lägger ner för att lära eleverna att läsa, skriva och räkna.
Där läggs grunden för ett lyckosamt skolarbete. När folkpartiet ville införa en läsa, skriva och räkna - garanti på lågstadiet i Linköping sade (s) blankt nej till det.
Vi och de andra borgerliga partierna vill återinföra speciallärarutbildningen och vi vill ge eleverna och deras föräldrar tidiga och tydliga besked, även skriftliga, om hur det går för eleverna i skolan.
Socialdemokratisk skolpolitik har kört fast. Baylan och Waltersson borde lyssna på Wanja Lundby-Wedin från LO, som också bekymrar sig för den stora andel ungdomar som lämnar gymnasieskolan utan slutbetyg och vill hitta konstruktiva lösningar på detta problem.
Baylans och Walterssons resonemang påminner om den gamla nidbilden av stelbenta byråkrater, att om kartan inte stämmer överens med verkligheten, så är det kartan som gäller.
Karin Granbom
Riksdagsledamot
Bengt Olsson
Kommunråd och ordförande i bildningsnämnden