Socialförsäkringarna hindrar företagande

Egenföretagare utnyttjar inte socialförsäkringssystemen i samma utsträckning som anställda. Det kostar för mycket och de riskerar att förlora kunder. Denna orättvisa bör rättas till, skriver Lars Holm, regionchef för Företagarna i Östergötland.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-05-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte nog med att en färsk utredning konstaterar att socialförsäkringssystemen inte hänger ihop, kontrolleras för dåligt och överutnyttjas av vissa. För gruppen egna företagare är de också omöjliga att använda.

SEB:s nyligen presenterade företagarpanel bekräftar den bild som Företagarnas tidigare undersökning Tryggare kan andra vara förmedlar; att företagare inte har råd att använda sig av socialförsäkringarna.

Företagare betalar - precis som alla andra - år efter år in till de svenska trygghetssystemen. De har som alla andra rätt till ersättning vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraledighet.

Problemet är att de inte har råd att använda sig av försäkringarna. Det är helt enkelt för dyrt att vara borta från jobbet.

Även om försäkringarna ger en viss ersättning för utebliven lön, så täcker de inte företagarens fasta kostnader för lokalhyror, räntor, leasingavtal och telefon. Det finns också en risk för att kunderna går till någon annan om man inte klarar av att leverera på utsatt tid.

I SEB:s undersökning, som baseras på svaren från 700 företagare, framgår att tre av fyra företagare går till jobbet även om de är sjuka. Även i Företagarnas rapport framgår att sjukfrånvaron för de svenska företagarna är betydligt lägre än för de anställda.

De båda undersökningarna visar också upp en samstämmig bild vad gäller föräldraledighet och vård av barn.

Företagare utnyttjar även dessa försäkringar i mycket mindre utsträckning än anställda gör. I stället för att utnyttja föräldraförsäkringen tar man med sig barnen till jobbet om de är sjuka och inte kan vara på dagis eller i skolan.

I Företagarnas rapport, som baserar sig på statistik från SCB, framgår att företagare tar ut en tredjedel av den föräldraledighet anställda tar ut och mindre än hälften för vård av barn.

Eftersom det fortfarande oftast är kvinnorna som tar det största ansvaret för barnen riskerar alla de satsningar som görs för kvinnligt företagande att bli verkningslösa - om inte föräldraförsäkringen bättre anpassas till företagarnas situation.

Mycket pekar på att utformningen av det svenska socialförsäkringssystemet påverkar företagandet i Sverige negativt.

71 procent av företagarna i SEB:s undersökning uppger att utformningen av sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetslöshetsförsäkring utgör ett hinder när det gäller att gå från anställning till företagande. Bland kvinnorna i undersökningen uppger hela 74 procent att man upplever detta som ett hinder.

Om vi ska få fler företagare i Sverige kan vi inte tvinga dem att finansiera försäkringar som de inte själva kan använda.

Det måste vara möjligt för företagare att ställa sig utanför socialförsäkringssystemet och hitta andra trygghetslösningar som passar dem bättre.

I dagens system kan företagare bara göra sin plikt.

De har däremot ingen praktisk möjlighet att kräva sin rätt.

Denna orättvisa bör vara regeringens plikt att rätta till.

Lars Holm

Läs mer om