Det råder ingen brist på skyddsintresse när spelmarknaden nu står inför en betydande omreglering. Det finns heller inte något pokeransikte som kan dölja det faktum att staten gärna använder sig av intäkterna från just denna verksamhet. Viktiga miljarder har i årtionden rullat in till den svenska statskassan i stället för till privata spelföretag.
Ideologiskt? Knappast. Pragmatiskt? Ja. Det är vid varje givet tillfälle viktigare för de flesta regeringar att sänka någon skatt som skadar ekonomins funktionssätt än att släppa intäkterna från spel. Inte minst med tanke på att verksamheten hur som helst bör vara reglerad och kontrollerad.
Folkpartiets ingång i det pågående lagstiftningsarbetet är att komma bort från det näst intill totala monopolet, men med nya skärpta regler och kontroll av nuvarande och framtida aktörer. Vi anser också att det är särskilt viktigt att ha fokus på de ideella föreningarnas förutsättningar att ordna spel i olika former vid omregleringen.
Utredningarna om spelmarknaden har varit otaliga. Den senaste lyfte fram några förslag på förändringar i spellagstiftningen som är värda stöd. Det bör exempelvis finnas generella bestämmelser om marknadsföring där måttfullhet alltid ska iakttas. Interaktiva spel och spel på värdeautomater ska inte få marknadsföras alls. En generell åldersgräns på 18 år föreslås för att få delta i lotterier. Det är rätt tänkt- men det får inte slå undan möjligheterna för idrottsföreningar och ungdomars möjlighet att sälja lotter på ideell basis.
Anordnare av lotterier och andra ombud ska vidta åtgärder för att förebygga spelberoende och information om spelets risker måste finnas. Anordnare av lotterier bör också utveckla handlingsprogram mot spelets risker. Sanktionssystemet som finns i dag kan effektiviseras för att komma åt illegala spelautomater, som på vissa håll är intäktsmaskiner åt den grova brottsligheten. Tillståndsgivning och tillsyn av ombud kan med fördel centraliseras till en myndighet.
Mest centralt - och mest diskuterat - är dock hur och i vilken omfattning vi ska införa ett licenssystem för andra aktörer än Svenska Spel inom den specifika spelformen vadhållning på sport. Ska Svenska Spel få fortsätta agera eller ska delar säljas? Eller ska det rent av läggas ner? Hur ska licenserna säljas? Ska vi låta alla som är seriösa få agera på samma villkor, till exempel med vanlig lotteriskatt på de så kallade nettoomsättningen?
Frågorna är många och svåra. Nuvarande och framtida aktörer är milt sagt engagerade för att lägga fram sin sak. Troligen når vi inte hela vägen mot en perfekt spelmarknad på en gång. Däremot kommer vi att komma en bit på vägen mot en spelmarknad som bättre balanserar skyddsintressen, mångfald och statens intresse av viktiga intäkter. Oddsen för detta är just nu låga.
Johan Pehrson