SPI sviker äldre

Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, medverkar till att dra ner på äldrevården i Motala. Det skriver fyra kommunalpolitiker från s och v i Motala.

Linköping2007-01-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur blir det med äldreomsorgsplatser för alla som vill ha det? Kommer den kylda maten att ersättas med hemlagad husmanskost? Kommer SPI:s väljare att känna igen sig i den politik som Nystart Motala kommer att föra?

Nystart Motala, där SPI nu ingår, har i kommunstyrelsen kraftigt prutat på socialnämndens begäran om mer pengar till äldreomsorgen. För att kunna ha kvar lika många anställda på äldreboendena och för att klara kravet på elva timmars dygnsvila behövs ytterligare cirka 13 miljoner kronor. Det handlar inte om någon utökning av verksamheten. Det är för att bibehålla den vård och omsorg vi har idag.

Får inte nämnden denna utökning av resurserna, måste man vidta åtgärder för att dra ner på verksamheten ännu mer än man redan gjort. Under de senaste åren har socialnämnden tagit bort ungefär 10 procent av verksamheten, eller över 50 miljoner. Om nämnden skulle behöva ta bort ytterligare 13 miljoner kommer det att märkas.

Av socialnämndens ansvarsområde utgör äldreomsorgen mer än hälften. Det övriga är så lagreglerat att det är näst intill omöjligt att minska kostnaderna med några större belopp.

Utbetalningarna av socialbidrag har minskat de sista åren. De utgör nu ett medeltal av riket, vilket väl inte så många trodde för några år sedan. Där finns egentligen inte så mycket mer att göra. Snarare är väl risken att kostnaderna ökar, som en följd av den nya regeringens arbetsmarknadspolitik.

Omsorgen om funktionshindrade styrs av en rättighetslag. Den ger inte kommunen så stora möjligheter att påverka omfattningen av verksamheten. Kostnaderna för placeringar av barn, ungdomar och missbrukare är inte heller så lätt att på kort sikt minska.

Det här gör att när socialnämnden måste klara de ökade kostnaderna med otillräckligt tillskott, drabbar en avsevärd del av nedskärningarna äldreomsorgen.

Vår fråga blir då: Hur kan SPI, som säger sig värna om äldre, ställa sig bakom beslutet att avslå socialnämndens begäran om tillräckligt resurstillskott?

Vad är det för delar av äldreomsorgen SPI anser att kommunen ska avveckla för att hålla budgettilldelningen?

För inte kan det väl vara så att SPI anser att budgeten inte behöver hållas?

Anders Andersson (v)

Marianne Elf (s)

Peter Karlberg (v)

Camilla Egbert (s)

Läs mer om