Sverige har en djuromsorg vi kan vara stolta över. Betande kor och får håller landskapet öppet och Sverige - det nya matlandet- producerar livsmedel av hög kvalitet. Därför är det så olyckligt att vi inte står upp för det under ordförandeskapet i EU. I vår iver att vara klimatpolitiskt korrekta väljer Sverige nämligen bort nöt och lamm från menyerna. Riktlinjer har fastställts som anger att svenska arrangörer av olika EU-evenemang ska undvika att servera nöt- och lammkött. Skälet är att kor och får genom sin högst naturliga matsmältning bidrar till utsläpp av växthusgaser i högre grad än till exempel svin. Det finns dock all anledning att ifrågasätta riktlinjerna.
För visst blir det märkligt att vi å ena sidan argumenterar för öppna landskap och biologisk mångfald, medan vi å andra sidan stoppar serveringen av kött som är resultatet av dessa ambitioner. Exakt hur mycket svenska kor bidrar till utsläppen studeras just nu på Lantbruksuniversitetet. Det är dock redan känt att Rosas och Majas utsläpp är avsevärt lägre än kossor från många andra länder. Tack vare att de har god tillgång på foder och snabb tillväxt. Korta transporter till oss konsumenter ger också lägre utsläpp jämfört med importerat kött.
Det är också viktigt att ha en helhetssyn då vi diskuterar dessa frågor. För även om jordbruket står för cirka 13 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige får vi inte glömma dess totala värde för en trygg livsmedelsförsörjning och som garant för öppna landskap och biologisk mångfald. Men också för närproducerade, säkra livsmedel som produceras med högt ställda krav på hygien och djurhållning. Något som vi konsumenter vill ha.
Jordbruket bidrar ju också till energiproduktionen i form av bland annat etanol och biogas. Det hade därför varit intressant om procentsatsen ovan hade visat på ett nettovärde av utsläpp och tagit hänsyn till hur mycket koldioxid som under växtperioden binds i olika grödor. Och till den biogas som allt mer utvinns från gödsel och som påtagligt minskar utsläppen av metan till atmosfären.
I slutändan handlar det om att vi ska stå upp för den svenska näringen. Riktlinjer av den typ som ordförandeskapet satt upp kan lätt tolkas som att vi inte har förtroende för vår svenska köttproduktion. Signaler som lägger krokben för en näring som redan har det tufft. Svenska nöt- och lammproducenter bidrar till många miljömål samtidigt som de står för en god stallmiljö och uppfyller mycket högt ställda krav på djuromsorg. Det ger livsmedel av hög kvalitet. Det är inget vi ska försöka dölja utan tvärtom vara stolta över. Och som vi ska låta våra europeiska gäster njuta av.
Betty Malmberg
Riksdagsledamot Östergötland
Sten Bergheden
Riksdagsledamot Skaraborg
Jan Ericson
Riksdagsledamot Södra Älvsborg
Anders Hansson
Riksdagsledamot södra Skåne
Sven Yngve Persson
Riksdagsledamot nordvästra Skåne
Peder Wachtmeister
Riksdagsledamot Södermanland