En omfattande samrådsprocess har ägt rum kring översiktsplaner för staden och Kallerstad. Under samrådet 2008 inkom 145 yttranden och 6 000 exemplar av samrådshandlingen distribuerades till intresserade medborgare. Ännu fler besökte utställningen på Stora Torget. Den särskilda översiktsplanen för Kallerstad har nyligen ställts ut. En bärande tankegång i översiktsplanerna är att innerstaden skall växa över ån. Kallerstadsområdet skall förädlas och på sikt utvecklas till en blandad stadsbebyggelse med en spännande mix av bostäder, kommersiell service, handel, kontor, sportanläggningar och parkområden.
Här kommer det att finnas modern spårbunden kollektivtrafik och här kommer Linköpings framtida Resecentrum att ligga. Stångåns unika kvaliteter kommer att tillvaratas och hela Linköping kommer att berikas med en stadskärna som växer över ån. Efter en omfattande dialog med medborgare, näringslivet och andra intressenter är det tydligt att det finns ett mycket starkt stöd för den inriktningen.
En särskild diskussion har uppkommit kring Kraftvärmeverket som idag ligger i direkt närhet till järnvägsstation. Tekniska Verken menar att kraftvärmeverket också på sikt skall ligga kvar på nuvarande tomten. Begripligt från bolagets perspektiv, men det är helt enkelt för bra mark och för centralt placerad mark för att kraftvärmeproduktion skall vara en lämplig användning på lång sikt. Tekniska Verken vill därutöver reservera stora markområden som skyddszon för andra verksamheter som biogasanläggningen och reningsverket.
Visst är det viktigt att lyssna på Tekniska Verken, men den kan inte vara styrande för hela stadens utvecklingsplaner. Ingen skulle väl idag välja att bygga kraftvärmeverket på den nuvarande centrala tomten? Rätt placering för sin tid, men fel idag.
Hur vill medborgarna istället att området kring kraftvärmeverket skall se ut om 15-30 år? Många har framfört intressanta idéer. Få har förespråkat att området på lång sikt är lämpat för kraftvärmeproduktion och annan tyngre industriell verksamhet. I översiktsplanen anges att delar av området istället skall förädlas så att det på längre sikt inrymmer blandad stadsbebyggelse. Den inriktningen bör kvarstå.
Dessbättre går det bra att förena en sådan framsynt stadsomvandlig med goda möjligheter för Tekniska Verken att kunna fortsätta utveckla olika verksamheter. Kommunen äger idag stora markområden kring Gärstad-Distorp. Här finns goda expansionsmöjligheter.
En flytt av Kraftvärmeverket är förenad med stora kostnader. Det är sant. Fortsatta ekonomiska utredningar krävs. Innan sådana utredningar färdigställts är det inte möjligt att ange en närmare tidsplan för en flytt av kraftvärmeverket. Inriktningen för framtiden bör dock ligga fast - utveckla och förädla området! Kommunen agerar med ett tydligt ansvarstagande för både en framtida stadsutveckling och en ansvarful ekonomisk hantering. Det är att ta politiskt ansvar!
PAUL LINDVALL (M), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE LINKÖPING