Nu har vi upplevt en vinter med katastrofal snöröjning i Linköping, en snöröjning som har missköts så att den ofta skapar fler hinder än den undanröjer. Snö tippas på handikapparkeringsplatser och vallar plogas upp vid övergångsställenas avfasningar. Snöhögar lämnas där de förhindrar åtkomst till källsortering, vid bankomater och signalstolpar till exempel utanför Föreningshuset Fontänen. Snöröjningen måste förbättras om Linköpings målsättningar om en tillgänglig kommun för alla ska kunna förverkligas. En tillgänglig kommun ska vara tillgänglig under alla årstider!
Den här vintern är extrem och det har varit svårt för snöröjarna att hinna med och alla kommunala snöröjningsbudgetar har spräckts och så vidare.
Men det är ju inte det som är problemet. Problemet är vilka krav kommunen ställer på snöröjningen, vilka instruktioner man ger om hur den skall utföras. Snöröjningen har inte heller tidigare år, med betydligt mindre snö, tagit hänsyn till kraven på tillgänglighet och användbarhet. Är det ok att tippa snö på parkeringsplatser för personer med nedsatt rörelseförmåga? Tycker man att snö skall tas bort eller istället stjälpas på den del av övergångsstället som är nedfasad för allas framkomlighet? Och varför denna plogning som lämnar 4-5 centimeter snömodd kvar på trottoarerna. Det borde gå att skrapa djupare och att sanda,
Detta med förtätad bebyggelse har nog sina fördelar men med mycket snö skapar trånga infarter stora problem för oss med en rörelsenedsättning. Det är svårt att ta sig fram med rullstolar och rullatorer i en decimeter snö och färdtjänstbussarna har svårt att ta sig in på gårdarna med meterhöga snödrivor.
Nej, vi inom DHR Linköping kräver en skärpning av kommunen och alla fastighetsägare. Helst denna vinter men vi hoppas åtminstone på bättring till nästa gång. För vinter blir det i fortsättning också oavsett om klimatet blir varmare eller inte!
BO SVENSSON, ORDFÖRANDE I DHR LINKÖPING