Demokratin och respekten för mänskliga rättigheter har stora brister i Turkiet. Något jag åter kunde konstatera vid mitt senaste besök i landet med möjlighet att delta i rättegången mot klostret Mor Gabriel samt besöka två fängelser.
Rättegången mot klostret Mor Gabriel i Midyat var välbesökt och med representanter från bland andra EU-kommissionen. Utfallet av rättegången blev att klostret tyvärr förlorade den skogsmark som omgärdar klostret, då det i Turkiet finns en lag som ger staten rätt till all skogsmark. Domstolsbeslutet kommer att överklagas och drivas ända till europeiska domstolen för mänskliga rättigheter om så blir nödvändigt. Hela rättsprocessen visar att Turkiet inte erkänner minoriteters rättigheter.
Fängelsebesöken gav ytterligare en dimension till kränkningar av mänskliga rättigheter. De fängslade politiker jag träffade vet inte vad de är åtalade för på grund av sekretess och det finns ingen tid utsatt för rättegång. Under besöket satt två till tre vakter med och antecknade allt som sades och fängelseledningen påtalade särskilt att det var förbjudet att prata kurdiska.
Efter det turkiska kommunalvalet i mars i år - då det kurdiska partiet DTP fick stora framgångar i framförallt sydöstra Turkiet - har omfattande arresteringar av kurdiska politiker gjorts. Jag förutsätter dock att ansvariga turkiska myndigheter och rättsinstanser i det fortsatta utredningsarbetet agerar i enlighet med principen om rättssäkerhet och rättsstatsprincipen. Men det är detta som bevisligen inte fungerar.
Mänskliga rättigheter, inklusive kurdernas rättigheter, löses inte med våld eller arresteringar. Respekten för demokratiska politiska partiers rätt att verka fritt är grundläggande i en demokrati. Detta måste tydliggöras och vara ett tydligt budskap till Turkiet under Sveriges ordförandeskap i EU.
Valresultatet i Sydöstra Turkiet visar att människor söker en fredlig och politisk lösning på kurdfrågan. Tyvärr saknas motsvarande vilja från regeringen, premiärminister Erdogan och president Abdullah Gul. Reformprocessen har i princip stått stilla de senaste åren.
Mänskliga rättigheter för alla, inklusive kvinnor och barn samt fullgod rättssäkerhet utgör grundläggande villkor för ett framtida EU-medlemskap. Sverige har under sitt EU-ordförandeskap en unik möjlighet att stötta turkiska folkets krav på demokratisk utveckling och en skyldighet att följa upp vad som sker i alla delar av landet.
Jag ser fram emot när Turkiet kommer så långt att det kan erbjudas ett EU- medlemskap. Det råder ingen tvekan om att ett demokratiskt Turkiet utgör ur flera aspekter en viktig medlem.
Anne Ludvigsson