Starta pilotprojekt för matematik i skolan

Centerpartiet vill att Linköping startar ett pilotprojekt kring Khan Academy för att ta ett steg mot en bättre skola för alla barn, oavsett ambition eller stödbehov, skriver Anders Monemar.

Linköping2013-05-20 06:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har beslutat att satsa femhundra miljoner kronor om året för att öka matematikundervisningen i lågstadiet med en timme i veckan.

Centerpartiet i Linköping vill gå längre. Vi vill starta ett pilotprogram för att förbättra pedagogiken i matematikundervisningen.

En av de största utmaningarna för lärare är att utforma undervisningen så att den tilltalar både de elever som presterar bäst och de som har problem med att hänga med. Den traditionella undervisningen har svårt att tillgodose alla elevers behov och brottas med att elever har luckor i sina kunskaper från tidigare årskurser.

De länder som lyckats bäst i internationella jämförelser satsar på att skapa individuella mål och uppföljningar av alla elever. Det innebär att alla elever får jobba utifrån sina förutsättningar. Internettjänsten Khan Academy ger ett ramverk för just detta. Varje elev får en individuell läroplan med mål, belöningar och automatisk återkoppling till läraren.

Videoundervisning frigör både planerings- och undervisningstid för läraren. Samtidigt får läraren genom datoriserad uppföljning en detaljerad bild av vilka elever som inte förstår.

De kunskapsluckor som tidigare kunnat leva kvar i flera år kan åtgärdas direkt. Barn med koncentrationssvårigheter har dessutom ofta lättare att ta till sig video.

De utvärderingar som gjorts av Khan Academy visar på höjd elevmotivation och förbättrade resultat.

Centerpartiet vill att kommunen startar ett pilotprojekt kring Khan Academy för att ta ett steg mot en bättre skola för alla barn, oavsett ambition eller stödbehov. Centerpartiet vill ge alla barn möjligheten att lyckas inom matematik.

Läs mer om